„Labas rytas, Lietuva“ I d. Zyplių dvaro ypatumai – kapelų atliekama muzika, bajoriškas vaišių stalas ir Zanavykų muziejaus istorija

LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ eteryje – liepos 26-osios ypatingas rytas, nes visa laidos komanda lankosi Šakių rajone, Tubelių kaime, kur įsikūręs Zyplių dvaras. Sužinosime viską apie vieną gražiausių dvarų Suvalkijos regione – kuo ypatinga ir visų giriama jo virtuvė, kaip susikūrė bei kokios pramogos čia vyksta?

Laidą bei rytą nušviesdama pradėjo Zyplių dvaro kapelos muzika, kurios vadovas sako, jog pradėję su liaudiškomis dainomis, užgrojo ir savos kūrybos. Tačiau vienaip ar kitaip ši kapela yra neatsiejama nuo dvaro, mat jų pirmosios dainos parašytos su lig dvarui pradėjusius vis plačiau vykdyti savo veiklą.

Restoranas „Kuchmistrai“, įsikūręs Zyplių dvare, yra vertinamas beveik 5 žvaigždutėmis. Jo ypatingumą galima pajausti vien išgirdus patiekalų pavadinimus pusryčiams – duonos blynai, samanės kiaušinių košė ir pastarnokų vafliai. Šios virtuvės šefas, vienas iš kuchmistrų Artūras Rakauskas teigė, kad pavargi būti nekintančių patiekalų gamintoju bei norėjo grįžti prie tradicijų ir jausti meilę darbui. Kuo skiriasi kuchmistras nuo paprasto šefo ir ką laidos vedėja Ugnė Galadauskaitė ragaus pusryčiams – reportaže.

Jei važiuosite pro Šakius ar jų apylinkes, užsukti į Zyplių dvarą būtina. Ne vien dėl būtinybės, bei dėl dvaro skleidžiamo grožio bei estetikos. Tačiau kaip jis susikūrė ir atsirado ten, kur dabar yra? Viską geriausiai žino Lukšių seniūnas ir šiuo dvaru nuo 1981 metų besirūpinantis Vidas Cikana. Jo teigimu, dvaras dar jaunas, nors susikūrė 1676 metais, tačiau puikiai įvaldytas ūkine prasme.

Kviečiame į kino pasaulį. Šią savaitę dvi premjeros, kurių viena – jau matyta. Tai filmas „Keršytojai. Pabaiga“, kurį papildė kelios minutės nematytos medžiagos. Taip pat laukia muzikinė dokumentinė juosta apie tenorą ir operos dainininką Luciano Pavarotti.

Tęsiasi Zyplių dvaro pažintinė kelionė, kurią geriausiai gali papasakoti Zanavykų muziejus. Jame apstu pačių zanavykiečių suneštų, originalių eksponatų, kurie atrodo itin autentiškai. Išleista knyga apie šio krašto eksponatus tai tik dar labiau patvirtina, o muziejų pagyvina ir interaktyvios instaliacijos. Tačiau jos gali nublankti prieš gyvus pasirodymus: čia vyrai kulia spragilais, moterys atlieka liaudiškas dainas, nes vyksta Duonos šventė. Reportažą užbaigia dar viena graži tradicija, kai kolektyvas „Santaka“ pina vainiką pasibaigusiai rugiapjūtei arba javapjūtei pažymėti.

Zyplių dvare vyksta ir tautodailininkų pleneras, kurio dalyviai gardžiai ragavo grikių košę bei trumpai aprodė savo darbus. Tačiau laidą užbaigia gardūs pusryčiai, kuriuos nuo pat ryto pradžios gamino šefas, vienas iš kuchmistrų Artūras Rakauskas. patiekalus pristatė dvaro virtuvės direktorė Rita Bartkutė-Dėdinienė ir šios virtuvės projektų vadovas Redas Miškinis.

Ved. Ugnė Galadauskaitė.