captcha

Jūsų klausimas priimtas

Skambanti planeta 2011-02-28 12:10

2011-02-28 12:10
50
Įvertinimas: 0
  

Žodžiu kava, vadinamas tonizuojantis gėrimas, kurio tėvynė laikoma Etiopija. Čia kavos poveikis buvo žinomas apie 850 metų prieš mūsų erą. Į vakarų Europą kava pateko XVI amžiuje, o centrinę Europą ir Šiaurės Ameriką XVII amžiuje. Anot lietuviškos tarybinės enciklopedijos kava yra maisto produktas iš kavamedžio vaisių. Kavos rūšys vadinamos pagal kavamedžio augimo vietą arba uosto iš kur kava eksportuojama pavadinimą. Geriausia kava laikoma yralaikoma Jemeno Moka, plačiai paplitusios Brazilijos – Santas, Parana, Kolumbijos, Gvatemalos, Kosta Rikos. Arabikos rūšys augančios Indonezijoje, Indijoje, Kenijoje, Vietname, Tanzanijoje. Žinomos Afrikos – Robustas, Vietnamo Šaris ir kitos rūšys. Daugiausiai kavos sunaudojama Amerikoje. Kavą žinojo ir vartojo Lietuviai ir jų kaimynai, pasigamindami šį gėrimą iš degintų kviečių, skrudintų gilių, kaštonų. Kokia tai buvo kava, Koks jos skonis nežinau, nebandžiau. Tačiau yra pasaulyje tautų, kurios ir šiandien stimuliuojantį tamsų gėrimą gaminasi iš įvairių grūdų, sojų sėklų, šaknų bei lapų ir šį gėrimą vadina kava. O dabar laidoje papasakosiu apie Tongo salose paplitusį tradicinį kavos gėrimo ritualą, užtrunkantį net visą parą, o kartais ir daugiau.

Įrašas sėkmingai įdėtas į grojaraštį!

Šis įrašas jau yra jūsų grojaraštyje!

Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...