News

2013.07.25 13:26

AiLithuania: Vilnius University’s Science, Communication and Information Centre

DELFI.lt 2013.07.25 13:26

The Lithuania Tribune presents a feature revealing new campus architecture plans for the Vilnius University campus, as published by AiLithuania, a web platform that aims to chronicle indie cultural experiences pertaining to lifestyle, fashion, music, arts, photography, architecture, and design that arise in Lithuania.     

The Lithuania Tribune presents a feature revealing new campus architecture plans for the Vilnius University campus, as published by AiLithuania, a web platform that aims to chronicle indie cultural experiences pertaining to lifestyle, fashion, music, arts, photography, architecture, and design that arise in Lithuania.   

A relatively quiet and leafy location on the outskirts of Vilnius, the existing university campus is about to change significantly. In the coming years, a new cluster of educational facilities will emerge here.

The library is located near the intersection of the main pedestrian path, and a new access road, and neighbourhood of the forest has inspired a spatial conception of the library, which includes cosy inside spaces and their linkage with nature.

An intimate amphitheatre-plaza welcomes visitors upon arrival, and a glazed entrance hall is a continuation of the plaza space, which has a concrete floor and terracotta facades. The ground floor, which functions as a central circulation space, also includes a conference hall, cafeteria, and a reading room with an open-air terrace.

Further inside, one enters reading rooms located on several floors which are connected by an atrium, focusing on the forest view. Two glazed facades face the woodland, and illuminate the trees at night.

These spaces are diverse and easily transformed. During the daytime, the trees are sunlit and become a visual part of the décor. Inside the interior, white shading dominates, and exposes books as well as students.

These spaces are diverse and easily transformed. During the daytime, the trees are sunlit and become a visual part of the décor. Inside the interior, white shading dominates, and exposes books as well as students.

The architects in charge of the project, ‘Paleko Arch Studija’, believe that the library should radiate an emotional charge, because it is a place of non-material creativity, and spirituality.

They have chosen the scenery of expressively and unpredictably varying silhouettes as the main architectural language. The volumes are clad with white terracotta elements, and the facades are arranged so that all joints and gaps are horizontal, so that they run parallel around the building despite differing angles of surfaces.

Rooms are ventilated naturally via window openings, and solid south-side partitions shield students and books from direct sunlight and overheating.