captcha

Jūsų klausimas priimtas

„Stilius“: ar suprantame, ką valgome kinų restoranuose

Kokios būna šiuolaikinio dvaro istorijos? Rokiškio rajone, pačioje Latvijos pašonėje, įsikūręs Ilzenbergo dvaras neseniai paminėjo 500 metų jubiliejų. Prieš dvylika metų apleistą dvarą įsigijęs Vaidas Barakauskas, čia sėkmingai plėtoja pirmąjį šalyje biodinaminį ūkį. Tačiau mažai ką bendra su žeme turintis žmogus tikina, atstatydamas dvarą, persiėmė jo istorija. Kokios buvo tuometinės dvaro vertybes, koks klostėsi gyvenimo būdo, klestėjęs Šiaurės Lietuvos regione? Verslininkas pasakoja, kiek ir ko jam teko perprasti, kad galėtų tinkamai atkurti dvariško gyvenimo pobūdį ir tai daręs savo malonumui. Tad kaip gyvena žmogus, veikdamas tik tai, kas jį džiugina?

Kokios būna šiuolaikinio dvaro istorijos? Rokiškio rajone, pačioje Latvijos pašonėje, įsikūręs Ilzenbergo dvaras neseniai paminėjo 500 metų jubiliejų. Prieš dvylika metų apleistą dvarą įsigijęs Vaidas Barakauskas, čia sėkmingai plėtoja pirmąjį šalyje biodinaminį ūkį. Tačiau mažai ką bendra su žeme turintis žmogus tikina, atstatydamas dvarą, persiėmė jo istorija. Kokios buvo tuometinės dvaro vertybes, koks klostėsi gyvenimo būdo, klestėjęs Šiaurės Lietuvos regione? Verslininkas pasakoja, kiek ir ko jam teko perprasti, kad galėtų tinkamai atkurti dvariško gyvenimo pobūdį ir tai daręs savo malonumui. Tad kaip gyvena žmogus, veikdamas tik tai, kas jį džiugina?

Europą užkariavę kinų restoranai vis dažniau atveria duris ir Lietuvoje. Tačiau kinų tautybės verslininkas, gimęs Klaipėdoje, Vsevolodas Vanas dažniau draugų vadinamas Visvaldu, pats į restoranų verslą nėrė labai atsargiai. „Lietuvoje žmonės, ateidami į kinų restoraną, net nesupranta ką jie valgo. Visur tie patys patiekalai, tas pat maistas, supjaustytas gabaliukais ir saldžiai rūgščiai apipiltas, pakepintas. Čia yra pats blogiausias greitas maistas, „pagardintas“ natrio gliutamatu", - intriguoja Vsevolodas, net gąsdinatis, jog nuo to galima ir subloguoti. Pats niekaip negalėjęs rasti kvalifikuoto virėjo savo restoranui, vyras tikina, jog pas mus retoranuose patiekalus ruošia iš Kinijos suvežti darbininkai, statybininkai, žmonės, neturintys nieko bendro su maistu. Tuo tarpu Vsevolodo tėvai kilę iš Kinijos ir Korėjos, po žemės drebėjimo Taškente atsikraustė į Lietuvą ir čia prigijo. O jis, užaugęs Lietuvoje, prisipažįsta, dėl išvaizdos savas nesąs niekur. Nors save ir vadina žemaičiu, lietuviai jį laiko kinu, o kinai vadina Vakarų barbaru.


„Stilius“ šeštadienį, gegužės 14 d., 19.40 val. Vedėja Violeta Baublienė.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Anonsai

 
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...