captcha

Jūsų klausimas priimtas

Klausiate – atsakome. Ar saugu kepimui naudoti aliejų?

Kad aliejuje nesusidarytų kancerogeninių ar kitų žmogaus organizmui žalingų medžiagų, jį reikėtų kaitinti ant silpnos ugnies, to paties aliejaus nenaudoti kepimui antrą kartą ir kaskart, baigus gaminti maistą, kruopščiai išplauti keptuvę. Taip sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Rita Sadūnaitė.
A. Ufarto (BFL) nuotr.
A. Ufarto (BFL) nuotr.

LRT RADIJO klausytoja Bronė teiraujasi, ar saugu kepimui naudoti aliejų. „Kepimui naudoju pirmo spaudimo rapsų aliejų. Ar jis pakaitintas virsta hidrintais riebalais?“ – klausia ji.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovės teigimu, hidrinti riebalai gaunami tik pramoniniu būdu. Didesni tokių riebalų kiekiai taip pat, kaip ir kancerogeninės medžiagos, gali kelti pavojų sveikatai.

„Hidrinti riebalai susidaro tik pramoniniu būdu. Tam turi būti atitinkamos sąlygos: labai aukšta temperatūra – nuo 200 iki 300 laipsnių, veikimo trukmė – nuo 40 iki 60 min. Taip pat gaminant hidrintus riebalus naudojamas slėgis, katalizatoriai. Tad namuose išgauti tokio tipo riebalus yra neįmanoma“, – aiškina specialistė.

Anot R. Sadūnaitės, rekomenduojama kepimui naudojamą rapsų aliejų kaitinti ne didesnėje nei 180 laipsnių temperatūroje. Esant aukštai temperatūrai intensyviai vyksta oksidaciniai procesai, atsiranda kancerogeninių medžiagų, padidėja sveikatai žalingų medžiagų koncentracija. Dėl to aliejų kepimui naudoti galima tik vieną kartą ir po kiekvieno kepimo būtina išplauti keptuvę.

Žinoma, namuose temperatūrą pamatuoti sunku, tad svarbu stebėti, ar aliejus nepradeda degti. Degantis aliejus skleidžia dūmus, tokiu atveju reikia kuo skubiau sumažinti ugnį.

„Hidrinti riebalai – kieti riebalai, kurie pramoniniu būdu pagaminami iš skystų aliejų. Hidrintų riebalų pavyzdys – margarinas. Tokių riebalų nerekomenduojama daug naudoti, didelis jų kiekis gali paskatinti širdies ir kraujagyslių ligas“, – įspėja R. Sadūnaitė.

Anot inspektorės, hidrinti riebalai daugiausia naudojami pramoninės gamybos maisto produktuose, kepimo ir konditerijos pramonėje.

„Nors hidrinti riebalai yra kenksmingi sveikatai, kol kas Europos Sąjunga jų nereglamentuoja, tik rekomenduoja nevartoti tokių riebalų daugiau nei 2 g per dieną. Tiesa, kai kurios šalys yra reglamentavusios hidrintų riebalų naudojimą nacionaliniais teisės aktais. Lietuva nacionalinio teisės akto neturi, todėl rekomenduoju atidžiai skaityti produktų etiketes ir vartoti kuo mažiau gaminių, kurių sudėtyje yra hidrintų ar iš dalies hidrintų augalinių riebalų“, – pataria R. Sadūnaitė.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Tema: Klausiate – atsakome

Tavo LRT

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...