captcha

Jūsų klausimas priimtas

Klausiate – atsakome. Kodėl nėra specialių patiekalų sergantiems diabetu?

Sergantiems diabetu nebūtina speciali mityba, tereikia išmokti, kaip gyventi, sergant šia liga. Taip sako Diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė.
 
A. Ufarto (BFL) nuotr.
A. Ufarto (BFL) nuotr.

Sergantiems diabetu nebūtina speciali mityba, tereikia išmokti, kaip gyventi, sergant šia liga. Taip sako Diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė.

LRT RADIJO klausytoja Margarita iš Vilniaus teiraujasi, kodėl nėra specialių meniu diabetikams. „Kodėl parduotuvėse, viešo maitinimo įstaigose ir kitur nėra jokio specialaus maitinimo diabetikams? Juk tiek daug yra sergančiųjų, o nusipirkti nėra ko“, – skundžiasi klausytoja.

Diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė sako, kad iš klausimo galima suprasti, jog klausytoja visai nėra apmokinta, kaip gyventi, sergant diabetu.

„Jokio išskirtinio, specialaus maisto, sergant šia liga, nereikia. Žiūrint, ką klausytoja turi omenyje, gal ji kalba apie tuos produktus, kuriuose vietoje cukraus įdėti saldiklai, bet jų irgi galima rasti įprastose parduotuvėse. Specialių parduotuvių tikrai nėra“, – tikina V. Augustinienė. 

Diabeto asociacijos prezidentės teigimu, sergantiem šia liga galima valgyti visas daržoves, visus vaisius, įvarius duonos gaminius.

„Labiau rekomenduojama juoda duona, bet, jeigu tokios duonos dėl kažkokių priežasčių, skrandžio problemų, žmogus valgyti negali, tinka ir balta duona, tik joje yra daug mažiau visokių vitaminų, mineralų. Kuo ji baltesnė, tuo „tuštesnė“, – aiškina specialistė.

Pašnekovės teigimu, diabetikai turi platų maisto pasirinkimą, tik svarbu, kad produktuose būtų kuo mažiau riebalų,  cukraus, druskos ir t. t.

„Valgyti galima viską, tik kiekvienas diabetu sergantis žmogus turi skaičiuoti angliavandenius, baltymus ir riebalus, kiek jis jų suvalgo per dieną, o maistą rinktis galima įvairų“, – sako V. Augustinienė,

Ji primena, kad daugumoje gydymo įstaigų yra diabeto mokymo kabinetai.  „Reikia tik gauti šeimos gydytojo siuntimą ir slaugytojos diabetologės, pagal turimas galimybes, finansinius išteklius ir pomėgius, gali paaiškinti, kas tam žmogui geriau tinka, kiek ir ko suvalgyti, kaip apsiskaičiuoti angliavandenius, baltymus ir riebalus. Svarbiausia, kiek ir ko suvalgai“, – aiškina Diabeto asociacijos prezidentė. 

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Tema: Klausiate – atsakome

Tavo LRT

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...