captcha

Jūsų klausimas priimtas

Klausiate – atsakome. Kodėl net ir gausiai laistomi agurkai būna kartūs?

Kai kurių agurkų kartumui auginimo sąlygos neturi jokios įtakos, mat tokie vaisiai turi daug kukurbitacino, kuris ir lemia jų kartumą. Taip sako Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotojas Eugenijus Dambrauskas.
 
S. Žiūros (BFL) nuotr.
S. Žiūros (BFL) nuotr.

Kai kurių agurkų kartumui auginimo sąlygos neturi jokios įtakos, mat tokie vaisiai turi daug kukurbitacino, kuris ir lemia jų kartumą. Taip sako Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotojas Eugenijus Dambrauskas.

LRT RADIJO klausytoja domisi, kodėl agurkai kartūs, nors juos laistė gausiai. „Kaip visada pasodinau 10 daigelių šiltnamyje. Agurkai kažkodėl turi karstelėjimo. Žinau, kad pirmas atsakymas – trūksta drėgmės. Ne, drėgmės netrūksta, tai dėl ko taip nutiko?“ –  susirūpinusi klausytoja.

Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotojas E. Dambrauskas teigia, kad priežastis – labai paprasta. Jo teigimu, klausytojos auginami agurkai yra iš prigimties genetiškai kartūs.

„Yra tokia medžiaga – kukurbitacinas. Jis ir nulemia kartumą“, – aiškina specialistas. Jo žodžiais, tokius agurkus laistyk nelaistęs, tręšk netręšęs, šilta ar karšta, jie vis tiek bus kartūs.

„Tų agurkai, kurie turi mažiau kukurbitacino, esant optimalioms auginimo sąlygoms, kartumas pasireiškia kur kas mažiau“, – kalba E. Dambrauskas.

Tačiau, kai agurkai turi daug kukurbitacino, jų auginimo sąlygos nesvarbios, nes agurkai vis tiek bus kartūs. „Ypač kai karšta ar atvėsta oras, tada medžiagų apykaita būna lėtesnė, medžiaga labai stipriai kaupiasi, agurkai būna praktiškai nevalgomi“, – sako Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotojas.

Anot E. Dambrausko, šiemet karčių agurkų jau nebeįmanoma išgelbėti, bet specialistas turi kelis patarimus kitiems metams. Išeitis viena – auginti genetiškai nekarčius agurkus.

„Tam tinka visi savidulkiai hibridai, tie, kurie mezga vaisius be bičių. Jie praktiškai visą laiką būna nekartūs. Tik vienas minusas – jie tinka marinavimui, bet rauginti būna nevalgomi, nes labai greitai suminkštėja“, – tikina pašnekovas. Tokie agurkai gali būti tinkami tik greitam parauginimui.

 „Dauguma lenkiškų hibridų, kurie dabar yra parduotuvėse ir rekomenduojami laukui, daugiau ar mažiau – kartūs. Ypač senesnės selekcijos. Patys naujausi hibridukai kukurbitacino neturi, ir vaisiai būna nekartūs. Dauguma mūsų lietuviškų veislių agurkai irgi yra nekartūs, pvz., Kauniai“, – rekomenduoja specialistas.

 

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Tema: Klausiate – atsakome

Tavo LRT

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...