captcha

Jūsų klausimas priimtas

Klausiate – atsakome. Ar chemikalais apdorojamos parduotuvėje parduodamos plautos morkos?

Nors pasaulyje tokia praktika taikoma, Lietuvoje morkų ar kitų daržovių bei vaisių niekas neapdoroja chemikalais, teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja Aurelija Drumstienė.
A. Ufarto (BFL) nuotr.
A. Ufarto (BFL) nuotr.

Nors pasaulyje tokia praktika taikoma, Lietuvoje morkų ar kitų daržovių bei vaisių niekas neapdoroja chemikalais, teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja Aurelija Drumstienė.

LRT radijo klausytojas domisi, kokiais chemikalais apdorojamos parduotuvėje parduodamos jau plautos morkos. „Lentynose pasirenki gražios išvaizdos ir nesuvytusias mokas, tačiau, parsinešus namo, dalis jų pajuosta. Norėčiau sužinoti, kokiais chemikalais po plovimo jos apdirbamos, manau, kad tai aktualu visiems vartotojams“, – tikina klausytojas. 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja A. Drumstienė sako, kad Lietuvoje yra nemažai ūkininkų, kurie į prekybos centrus pristato plautas morkas, atsižvelgdami į pirkėjų poreikius. 

„Tačiau, kiek man žinoma, ūkininkai Lietuvoje naudoja gręžinio vandenį ir jo nereikia papildyti cheminiais junginiais, kad vanduo nebūtų užterštas bakterijomis ar kitais mikroorganizmais“, – kalba specialistė.  

A. Drumstienės žiniomis, ūkininkai morkų plovimui naudoja tik vandenį.  Vėliau morkos važiuoja per specialius prietaisus, kad būtų pašalintas žemių perteklius. „Morkos tikrai nėra apdorojamos jokiais chemikalais“, – tikina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja. 

Ji pripažįsta, kad pasaulyje, siekiant apsisaugoti nuo bakterinio užterštumo, pomidorus ar kitas daržoves bei vaisius plauti tikrai yra naudojamas vanduo, kuris praturtinamas chloro junginiais. „Tačiau tai būdinga tiems kraštams, kurių aplinkos temperatūra yra aukšta. Lietuvoje tai nėra būdinga“, – pažymi pašnekovė.

Specialistės teigimu, pajuodavimai ant morkų dažniausiai atsiranda nuo fenolinių junginių, kurie reaguodami su aplinkos oru sukuria juodos spalvos efektą. „Labai panašūs procesai vyksta tada, kai perpjauni obuolį, o jis paruduoja“, – pavyzdį pateikia A. Drumstienė. 

Pasak jos, morkos pajuoduoja todėl, kad sandėliavimo metu aplinkos temperatūra yra žema, fenoliniai junginiai nereaguoja su deguonimi, o, parsinešus namo, šiltoje aplinkoje cheminiai procesai įvyksta greičiau. 

 

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Tavo LRT

 
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...