captcha

Jūsų klausimas priimtas

Klausiate – atsakome. Ar tiesa, kad sergant peršalimo ligomis negalima vartoti pieno produktų?

Kartais dėl pieno produktų vartojimo peršalimo ligos gali paūmėti, tačiau esama atvejų, kai pienas – vaistas. Taip sako šeimos gydytoja Rasa Stanislava Katkevičienė.
 
A. Ufarto (BFL) nuotr.
A. Ufarto (BFL) nuotr.

Kartais dėl pieno produktų vartojimo peršalimo ligos gali paūmėti, tačiau esama atvejų, kai pienas – vaistas. Taip sako šeimos gydytoja Rasa Stanislava Katkevičienė.

LRT.lt portalo skaitytoja Vilma į redakciją kreipėsi norėdama sužinoti, ar gali peršalimo ligos paūmėti dėl pieno produktų vartojimo.

„Teko girdėti, kad peršalus pieno produktai nerekomenduojami, nes sudaro tinkamą terpę mikrobams daugintis ir skatina didesnį gleivių išsiskyrimą“, – rašo Vilma. 

Šeimos gydytoja R. S. Katkevičienė sako, kad esama nuomonės, jog pieno produktų nederėtų vartoti turint aukštą kūno temperatūrą, mat tuomet sutrinka virškinimas.

„Jeigu žmogus turi alergiją arba niekada anksčiau nevartojo pieno produktų, o staiga pradedamas gydyti karštu pienu su medumi, tai, žinoma, jam gali pablogėti“, – teigia gydytoja. Ji sako, kad pienas tinka ne visiems žmonėms.

Tačiau, gydytojos teigimu, jeigu nėra alergijos, pieno produktus, ypač rūgščius, tikrai galima vartoti.

„Kartais sergantys vaikai kaip tik nenori nieko kito, tik pieniškų produktų, tai žinoma, jiems juos reikia leisti“, – kalba R. S. Katkevičienė. Gleivinę neigiamai pienas veikia tik tada, kai žmogus jam yra alergiškas.

Šeimos gydytoja atkreipia dėmesį, kad saldus pienas labiau tinka kūdikiams, o vyresniems žmonėms – rūgę pieno produktai, kaip varškė, kefyras, jogurtas ir t. t. Be to, pasak pašnekovės, daugelis vyresnio amžiaus žmonių iš viso nebevirškina laktozės.

„Turiu daug pacientų, kurie šventai tiki, kad su karštu pienu išsigydo visas peršalimo ligas, o su varškės kompresais – plaučių uždegimą. Žmonės tikrai taip tiki ir tikrai taip išsigydo“, – pasakoja medikė.

R. S. Katkevičienė tvirtina niekada neneigianti  liaudies medicinos.

„Jeigu žmogus nakčiai išgers šilto pieno su medum ir su trupučiu sviesto ar trynio, gleivinė kaip tik mažiau dirginsis, nes bus padengta plėvele“, – teigia šeimos gydytoja. Jos manymu, tokia plėvelė gali atlikti apsauginę funkciją, neleisti plėstis virusams bei sausam kosuliui dirginti gerklę naktį.

 

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Tavo LRT

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...