captcha

Jūsų klausimas priimtas

LRT kalbininkai pataria. Kodėl imbieras, bet bazilikai?

Kad žinotume, ką vartoti – vienaskaitą ar daugiskaitą, reikia neblogai išmanyti kulinariją. 
BNS nuotr.
BNS nuotr.

Bet pabandykime išnarplioti: kai prieskoniai susmulkinti iki mažų mažų grūdelių arba iš jų padaryti milteliai, tada vartojama vienaskaita – cinamonas, imbieras, peletrūnas, mairūnas. 

Kai būna susmulkinti prieskonių vaisiai, šakniastiebiai, sėklos, lapai, tada vartojama daugiskaita: ciberžolės, bazilikai, kalendros, raudonėliai, laurų lapai, gvazdikėliai. 

O štai iš aitriųjų paprikų (visiems geriau žinomi kaip čili pipiriukai) prieskoniai gali būta paruošti dvejopai: paprikos gali būti maltos, tada bus aitrioji paprika, jei džiovinti jų vaisiai, tada bus aitriosios paprikos.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Tema: LRT kalbininkų patarimai

Tavo LRT

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...