captcha

Jūsų klausimas priimtas

Latvė maisto tinklaraštininkė: su vyru esame įpratę valgyti atšalusį maistą

Valgyti reikia mokytis taip, kaip mokomės matematikos. Tuomet vaikai rinksis sveikus produktus, gebės atskirti gerą skonį nuo prasto, taip teigia Latvijos maisto tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Signe Meirane. Signe itin populiari savo šalyje, leidžia kulinarinį žurnalą, daug keliauja ir rašo. Moteris prisipažįsta, kad kokybiškas maistas yra didžiausia jos aistra, ir sako, kad visada turime pasirinkimą – tarp sveiko ir nesveiko, tarp kokybiško ir nekokybiško. Tačiau svarbiausias klausimas – kaip norime gyventi.
LRT stop kadras
LRT stop kadras

Kai kažką mėgsti, turi tai daryti – tokia paprasta, bet teisinga formulė Latvijos žurnalistę S. Meirane atvedė prie rašymo apie maistą. Šiandien ji gali pasidžiaugti esanti iš tų žmonių, kurių veikla yra ne darbas, o pomėgis, už kurį dar mokami ir pinigai.

Signe – populiaraus Latvijoje tinklapio įkūrėja, kulinarinio žurnalo, gausybės knygų, kulinarinių projektų autorė. Virtuvės gyvenimas jai buvo pažįstamas nuo vaikystės – Signe`s mama buvo iš tų, kurios leidžia vaikams padėti ruošiant maistą ir paslapčia nuo dukros perplauna mažylės anksčiau neva išblizgintas lėkštes.

„Pirmą kartą pasijutau išdidžiai ir supratau, kad tai kažkas ypatingo, būdama 10 metų. Tuomet pati pagaminau savo pirmąjį medaus pyragą. Niekam neleidau įeiti į virtuvę. Buvo labai sunku pagaminti visus sluoksnius – verkiau, ėjau pas mamą, o ji niekaip ypatingai nereagavo. Taigi piktai teko grįžti į virtuvę, pabaigti gaminti pyragą ir jį dekoruoti“, – apie savo pirmąją patirtį savarankiškai gaminant maistą pasakoja S. Meirane. Pasak jos, jau kitą dieną buvo Kalėdos, per kurias visi ragavo pyrago ir jį gyrė. Kulinarė teigia visuomet prisiminsianti tądien užplūdusį jausmą.

Signe augo šeimoje, kuri turėjo du sodus, todėl nuo mažens matė, kaip augo vaisiai ir daržovės ir kaip atliekami sėkmingam derliui reikalingi darbai.

„Žinoma, kai esi vaikas ir nori žaisti kieme, o privalai eiti į sodą, natūralu, kad supyksti. Tačiau šiandien aš tai vertinu. Prieš 6–7 metus prasidėjo ekologinis-biologinis burbulas. Daugybei žmonių toks maistas tapo mados reikalu arba noru pasirodyti. Buvo žmonių, kurie ir man sakė, kad aš noriu būti madinga ir ypatinga, bet tai netiesa. Esu pripratusi prie fakto, kad viską galima gauti iš sodo“, – tikina S. Meirane.

Privalome suprasti, kaip auga produktai ir kiek tam reikia pastangų bei resursų, tuomet mažiau ir išmesime, sako kulinarė, pati besistengianti gaminti taip, kad visi maisto produktai, esantys namuose, būtų įtraukti į valgiaraštį. S. Meirane prisipažįsta, kad šaldytuvą, ypač po vasaros derliaus, tenka uždaryti su jėga, o nepanaudotus produktus atiduoti draugams ar auklei, po fotosesijų – labdarai ar bažnyčiai.

Kalbant apie fotosesijas, interneto puslapį pildančios, žurnalą ir kulinarines knygas leidžiančios Signe`s fotosesijos vyksta didžiulėje studijoje. Tačiau buvo laikas, kai karjeros pradžioje abu su vyru tam aukodavo dalį savo namų.

„Tai buvo pirmieji 1,5 metų – milžiniška netvarka. Mano vienai dukrai tebuvo 5 ar 6 mėnesiai, kitai – 2,5 metų. Vienas kambarys buvo paverstas į studiją su stalais, kiekvieną patiekalą gaminant kartodavosi tas pats – valgyti negalima, nes pirmiausia reikia nufotografuoti. Taigi maitindavomės atšalusiu maistu. Mano vyras įpratęs valgyti šaltą maistą, net kai keliaujame, lankomės restoranuose, aš visuomet ragauju, nes turiu aprašyti skonį, o jis fotografuoja ir jam belieka valgyti vos šiltą patiekalą“, – kulinarinių nuotraukų atsiradimo subtilybėmis dalijasi S. Meirane.

Plačiau apie kulinarinių knygų autorės gyvenimo būdą – laidos „Stilius“ reportaže.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Pasaulyje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...