captcha

Jūsų klausimas priimtas

Naujas tyrimas: pieno pakaitalai neprilygsta tikram karvės pienui

Vartotojai, kurie vietoj tradicinio natūralaus karvių pieno renkasi jo pakaitalus, pavyzdžiui, sojos ar migdolų pieną, gali susidurti su jodo trūkumu, o tai gali turėti rimtų neigiamų pasekmių sveikatai, skelbia leidinys „The Independent“.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.

Jungtinės Karalystės Surėjaus universiteto mokslininkai ištyrė 47 alternatyviuose pieno gėrimuose, tokiuose, kaip sojų, migdolų, kokosų, avižų, ryžių, lazdyno ir kanapių piene, esantį jodo kiekį ir palygino jį su karvių pienu.

Mokslininkai, kurie savo tyrimo išvadas publikavo mokslo žurnale „British Journal of Nutrition“, nustatė, kad didžioji dalis alternatyvių pieno gėrimų neturėjo pakankamo jodo kiekio, kuriuose koncentracija siekė vos 2 proc. karvės piene esančio jodo kiekio.

Žmogus šio gyvybiškai svarbaus mikroelemento daugiausia, net iki 80 proc. visos dienos normos, gali gauti iš pieno produktų – geriamojo pieno, kefyro, jogurto, varškės, grietinės ar sūrio. Daugiausia jodo sukaupiama skydliaukėje, jis reikalingas skydliaukės hormonams gaminti. Tai ypač svarbu nėštumo metu, kadangi jodas svarbus kūdikio smegenų vystymuisi.

Surėjaus universiteto anksčiau atliktas tyrimas atskleidė, kad jodo trūkumas nėštumo metu vėliau gali lemti vaikų iki 9 metų amžiaus žemesnį intelektą, palyginti su vaikais, kurie nėštumo metu gavo pakankamą jodo kiekį.

Moksliniai tyrimai liudija, kad pieno produktai žmogaus organizmą aprūpina ne tik jodu. Nustatyta, kad pieno sudėtyje yra apie 200 organizmui svarbių maisto medžiagų, mikroelementų ir vitaminų.

Pavyzdžiui, piene esantis kalcis reikalingas tvirtiems kaulams formuotis, baltymai – augimui ir raidai užtikrinti, cinkas svarbus smegenų funkcijoms, vitaminas A užtikrina sveiką regėjimą, o riebalai yra ne tik svarbus energijos šaltinis, bet jie būtini kai kurių vitaminų įsisavinimui bei smegenų ir nervų normaliai sistemai vystytis.

Primename, kad Europos Teisingumo Teismas šią vasarą priėmė sprendimą, kuriame nurodė, kad kai kurie augalinės kilmės produktai, kaip soja ar tofu, negali būti parduodami jų produktų pavadinimuose vartojant tokius pienininkystės terminus, kaip „pienas“, „sviestas“ ir „sūris“. Taip stengiamasi užkirsti kelią vartotojų klaidinimui, kurie vietoje natūralių pieno produktų gauna jų pakaitalus.

Šaltinis www.elta.lt

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Mokslas ir IT

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...