captcha

Jūsų klausimas priimtas

Šyla ir rūgštėja Viduržemio jūra

Vilfranšo universiteto mokslininkų stebėjimai rodo, kad Prancūzijos Viduržemio pakrantėje jau kelerius metus šyla ir rūgštėja jūros vanduo. Anot tyrėjų, tokių greitų pasikeitimų pasaulyje dar neužfiksuota.
A. Meyerio/unsplash.com nuotr.
A. Meyerio/unsplash.com nuotr.

Keliauti kelis kilometrus į jūros gilumą vien tam, kad pasisemtumėte 6 litrus vandens gal ir neatrodo pats prasmingiausias užsiėmimas, tačiau Vilfranšo universiteto mokslininkams tokios išvykos nuo 2007-ųjų leidžia spręsti, kad Prancūzijos Viduržemio pakrantės vandenys per aštuonerius metus 0,7 laipsnio sušilo ir 7 procentais parūgštėjo.

Anot mokslininkų, abu pokyčiai – greičiausi pasaulyje ir abiejų priežastis – žmogaus veiklos į atmosferą išleidžiamas anglies dvideginis, kurį absorbuoja vandenynai. Okeanografų teigimu, tai po truputį keičia visą vandenijos pasaulį.

Daugiau apie vandens pokyčius, užfiksuotus mokslininkų – Karolio Kaupinio reportaže.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Mokslas ir IT

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...