captcha

Jūsų klausimas priimtas

Ateities maistas: be vandens auginamos salotos ir mėsa iš kamieninių ląstelių

Didėjantis žmonių skaičius mūsų planetoje ir įprastinių žemės ūkio technologijų trūkumai privertė sukurti pirmąsias ateities maisto gamybos technologijas.
Asociatyvinė Reuters/Scanpix nuotr.
Asociatyvinė Reuters/Scanpix nuotr.

Vienas milžiniškas salotų auginimo cechas jau veikia Niuarke Jungtinėse Valstijose. Čia augalai gauna tik specialiai jiems pritaikyto spektro šviesą, auga ant specialaus audeklo, o jų šaknys tik apipurškiamos maitinančiu tirpalu. Toks ateities daržas sunaudoja 95 procentais mažiau vandens, jam nereikia nei pesticidų, nei herbicidų, o trąšų poreikis sumažėja 60 procentų.

Amerikiečiai prognozuoja, kad toks ūkininkavimas pradės sparčiai plisti jau po poros metų.

Kiek daugiau problemų kyla norint radikaliai reformuoti gyvulininkystę. Galvijų ir paukščių auginimas mėsai yra itin daug resursų reikalaujantis verslas, be to, jis labai teršia gamtą. Užtat Mastrichto universiteto laboratorijose jau sukurti pirmieji iš kamieninių ląstelių užaugintos jautienos pavyzdžiai. Mokslininkai tikisi, kad per 10 metų šią technologiją pavyks taip patobulinti, kad laboratorinės mėsos nebus galima atskirti nuo užaugintos fermoje.    

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Mokslas ir IT

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...