captcha

Jūsų klausimas priimtas

Džiovintuose abrikosuose – per didelis kiekis sulfitų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad dėl viršyto leistino sulfitų kiekio neleista Lietuvos parduoti 20 tonų džiovintų abrikosų iš Turkijos (eksportuotojas „Kayisicioglu – Tarim urunleri“ TIC, Turkija).
Džiovinti abrikosai. VMVT nuotr.
Džiovinti abrikosai. VMVT nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad dėl viršyto leistino sulfitų kiekio neleista Lietuvos parduoti 20 tonų džiovintų abrikosų iš Turkijos (eksportuotojas „Kayisicioglu – Tarim urunleri“ TIC, Turkija).

Malkų įlankos pasienio veterinarijos posto inspektoriai, vykdydami importuojamų maisto produktų kontrolę, paėmė džiovintų abrikosų mėginį sulfitų kiekiui ištirti. Tirtame mėginyje nustatyta 2 516 mg/kg sulfitų SO₂, kai didžiausias leistinas kiekis džiovintuose abrikosuose yra 2 000 mg/kg.

Į Lietuvą džiovintus abrikosus įvežė bendrovė „Širmulis“ (Topolių g. 2, Raudondvaris, Kauno raj.). Nesaugius produktus uždrausta tiekti rinkai. Visa 20-ies tonų džiovintų abrikosų siunta sulaikyta importuotojo sandėlyje. Ji turės būti sunaikinta arba grąžinta gamintojui.

Apie nesaugius turkiškus džiovintus abrikosus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo Europos Komisiją Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF.

Sulfitai yra konservantai ir antioksidantai, jie žymimi: E 220 (sieros dioksidas), E 221 (natrio sulfitas), E 222 (natrio bisulfitas), E 223 (natrio metabisulfitas), E 224 (kalio metabisulfitas), E 226 (kalcio sulfitas), E 227 (kalcio bisulfitas), E 228 (kalio bisulfitas). Sulfitai dedami į produktus siekiant, kad šie ilgiau išsilaikytų, negestų, išsaugotų spalvą, aromatą. Be to, sieros dioksidas ir sulfitai slopina bakterijų dauginimąsi.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...