captcha

Jūsų klausimas priimtas

LDK virtuvės žinovas: apie liesą žmogų manyta, kad kažkas su juo negerai

„Mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, šiek tiek duonos, šiek tiek grūdų, sūrio, viena kita ropė, pastarnokas, termiškai apdorotas kopūsto lapas, nes pagal viduramžių suvokimą, gyvulys ėda žolę, o žmogus valgo termiškai apdorotą maistą“, – taip apie Lietuvos didžiųjų kunigaikščių maistą laidai „Istorijos detektyvai“ kalba  LDK istorinės virtuvės žinovas doc. dr. Rimvydas Laužikas.
Rimvydas Laužikas (laidos kadras).
Rimvydas Laužikas (laidos kadras).

„Mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, šiek tiek duonos, šiek tiek grūdų, sūrio, viena kita ropė, pastarnokas, termiškai apdorotas kopūsto lapas, nes pagal viduramžių suvokimą, gyvulys ėda žolę, o žmogus valgo termiškai apdorotą maistą“, – taip apie Lietuvos didžiųjų kunigaikščių maistą laidai „Istorijos detektyvai“ kalba  LDK istorinės virtuvės žinovas doc. dr. Rimvydas Laužikas.

Jo teigimu, tipiniai kunigaikščio Vytauto pietūs buvę tokie: „Keptas jautis arba keptas avinas, kokia nors troškinta žąsis ar kaplūnas, sūrio desertui, alaus užsigerti.“

Interviu žurnalistui Virginijui Savukynui R. Laužikas sako, kad LDK virtuvėje vyravo požiūris, jog sveikas žmogus turi būti sočiai pavalgęs.

„Lietuvių kalboje mes turime du žodžius: „zdravas“ – sveikas žmogus, o kitas „blogas“ – sublogęs. Tai yra gražus istorinės dietetikos pavyzdys. Stambų žmogų mes suvokiame kaip sveiką, o liesą – kad kažkas su juo negerai. Tai šitas reiškinys labai stipriai veikė sveikos gyvensenos suvokimą XVII–XVIII a.“, – teigia R. Laužikas.

Visą interviu žiūrėkite vaizdo siužete.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...