captcha

Jūsų klausimas priimtas

Jau teka beržų sula

Šiemet dviem–trims savaitėmis anksčiau negu pernai jau galima prisileisti beržų sulos. pasak specialistų, šis gėrimas – patys natūraliausi vitaminai žiemos išvargintiems žmonių organizmams.
Š. Mažeikos (BFL) nuotr.
Š. Mažeikos (BFL) nuotr.

Šiemet dviem–trimis savaitėmis anksčiau negu pernai jau galima prisileisti beržų sulos. pasak specialistų, šis gėrimas – patys natūraliausi vitaminai žiemos išvargintiems žmonių organizmams.

„Reikėtų pasirinkti medį, diametras kad būtų ne mažiau 20 cm  ir skylė gręžiama šiaurinėje medžio pusėje, maždaug metro aukštyje“, – taisyklingai išgauti sulą pamokė Biržų urėdijos girininko pavaduotojas Aurelijus Šepetis.

Miškininkai sako, kad šių patarimų reikia laikytis, nes ant medžio žaizdos patekę saulės spinduliai gali jį išdžiovinti. Latakėlį sulai bėgti galima naudoti skardinį, o indas turėtų būti stiklinis, nes jame geriau išliks skonis ir vitaminai.

„Labai atgaivina organizmą, kadangi mineralai ,daug mineralinių medžiagų, vitaminų,  kaip tradicija,  žmonėms Lietuvos išsigręžti  beržą, atsigert sulos“, – sakė Biržų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas Rimas Pranaitis.
 
„Senoliai vietoje to vandens sulą ir gerdavo, vietoje vandens kalkėto, kur akmenligę sukaupia ypač biržų krašte, tai tik sulą reikia gerti, nes vanduo kalkingas“, – teigė Biržų urėdas Romanas Gaudiešius.

Per dieną rekomenduojama išgerti keletą stiklinių sulos. Iš vieno beržo pavasarį jos galima prisileisti iki 100 litrų. Miškininkai sako, kad medžiui bus tik į naudą, jei iš jo ištekės daug sulos. Tik nustojus ją leisti, skylė užtaisoma to paties medžio pagaliuku, kad jis liktų gyvybingas.

Ankstyvo pavasario pranašai ne tik varvanti sula, bet ir miške pražydusios žibutės.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...