captcha

Jūsų klausimas priimtas

Gydytojas: lietuviai druskos suvartoja 10 kartų daugiau nei rekomenduojama

Druska – prieskonis, kurį daugelis naudoja norėdami paskaninti maistą. Deja, anot Kauno klinikų šeimos gydytojo dr. Gedimino Urbono, lietuviai yra linkę gerokai viršyti specialistų nustatytas druskos vartojimo rekomendacijas.
Janio Salinšo (BFL) nuotr.
Janio Salinšo (BFL) nuotr.

Druska – prieskonis, kurį daugelis naudoja norėdami paskaninti maistą. Deja, anot Kauno klinikų šeimos gydytojo dr. Gedimino Urbono, lietuviai yra linkę gerokai viršyti specialistų nustatytas druskos vartojimo rekomendacijas.
 
„Druska – būtinas mineralas, kurio kasdien gauname su maistu. Be abejo, be jos išgyventi negalėtume, nes natris – labai svarbus elementas palaikyti skysčių balansą, ląstelių funkcionavimą organizme“, – pasakoja G. Urbonas.
 
Būtinas druskos kiekis kasdieniai – 0,5–1 gramas per parą. Lietuvos mitybos instituto duomenimis, Lietuvos gyventojai druskos per dieną vidutiniškai suvartoja 8–10 gramų.
 
Gydytojo teigimu, druskos perteklius sąlygoja cirkuliuojančio kraujo kiekio padidėjimą kraujagyslėse, skatina skysčių kaupimąsi organizme, o tai yra viena pagrindinių arterinės hipertenzijos priežasčių.
 
Anot G. Urbono, nuo druskos priklausomybė išsivystyti negali, bet papildomas druskos įdėjimas į maistą – nesveikas įprotis, kurio geriau atsikratyti. Jis rekomenduoja pasistengti neviršyti bent 5 gramų kiekio per parą.
 
Visas reportažas apie druską – LRT Televizijos laidoje „Laba diena, Lietuva“.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...