captcha

Jūsų klausimas priimtas

Kaune – salmoneliozės protrūkis

Kauno visuomenės sveikatos centras lapkričio 3–4 d. iš Kauno klinikinės ligoninės gavo pranešimus, kad trims kauniečiams įtariama salmoneliozės diagnozė. Dar vienam tos pačios šeimos nariui paskirtas ambulatorinis gydymas.
V. Skaraičio (BFL) nuotr.
V. Skaraičio (BFL) nuotr.

Kauno visuomenės sveikatos centras lapkričio 3–4 d. iš Kauno klinikinės ligoninės gavo pranešimus, kad trims kauniečiams įtariama salmoneliozės diagnozė. Dar vienam tos pačios šeimos nariui paskirtas ambulatorinis gydymas.

Tikėtina, kad gyventojai salmonelioze susirgo, suvalgę plikytų pyragėlių (eklerai), pirktų vienoje iš Kauno turgaviečių. Židinio epidemiologinis tyrimas tęsiamas, rašoma pranešime spaudai.

Salmoneliozė – infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Salmonelės pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Bakterijos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytos, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis, nepakeisdamos patiekalo skonio savybių, bei išvaizdos. Palankiausia temperatūra salmonelėms daugintis maiste nuo +2°C iki +40°C.

Salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną ir kt., bei fekalijomis užterštas daržoves. Pastaraisiais metais Lietuvoje, kaip ir kitose Europos bei pasaulio šalyse, salmoneliozės dažniausias perdavimo veiksnys – kiaušiniai, vištiena ir jos produktai.

Liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Šie ligos simptomai dažniausiai pastebimi po 12–72 valandų nuo užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4–7 dienas, ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Laima Stragienė pažymi, kad dažniausi veiksniai, lemiantys salmoneliozės išplitimą yra:

  • Netinkamas maisto laikymas, saugojimas, atitirpinimas;
  • Maistas paruoštas iš anksto ir netinkamai laikomas (vartojimui paruoštas maistas gali būti užterštas, kai jis kurį laiką laikomas šaldytuve ir liečiasi su žaliu);
  • Panaudoti užteršti komponentai maiste, kurie nebuvo apruošiami šiluma;
  • Kryžminis maisto užteršimas maisto tvarkymo vietoje, nesilaikant higienos reikalavimų (į maistą salmonelės gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, taip pat ir nuo salmonelėmis užterštų rankų);
  • Netinkama maisto tvarkymo vietos paviršių priežiūra po žalios mėsos tvarkymo; 
  • Nepakankamas maisto apruošimas šiluma;
  • Blogi maistą tvarkančių asmenų asmens higienos įgūdžiai;
  • Salmoneliozės profilaktikai vakcinos nėra.

Kad sumažintume užsikrėtimo salmonelioze riziką namuose ir ne tik, rekomenduojama:

1. Tinkamai tvarkyti žalią vištieną, kitą mėsą ir jų produktus:

·         Žalią mėsą parduotuvėje dėti į plastikinį maišelį, kad išvengtų sąlyčio su kitu maistu;

·         Nedelsiant įdėti parsineštą maistą į šaldytuvą, norint išvengti jame esančių bakterijų dauginimosi;

·         Maistą šaldytuve laikyti taip, kad jis nesiliestų su kitu maistu arba kad skystis nuo žalios mėsos nenuvarvėtų į vartojimui paruoštą maistą;

·         Kruopščiai nuplauti po tekančiu karštu vandeniu (geriausiai su indų plovikliu) peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos, vištienos tvarkymo, kad išvengtume kryžminės maisto taršos;

·         Pakankamai gerai išvirti, iškepti vištieną, kitą mėsą ir jų produktus, prieš vartojant šį maistą – įsitikinti, kad nesiskiria rausvas skystis;

·         Neragauti ir nevalgyti žalios mėsos, faršo.

2. Tinkamai tvarkyti ir gaminti kiaušinius ir produktus iš jų:

·         Maistui vartoti tik šviežius kiaušinius, laikyti juos šaldytuve;

·         Visada nusiplauti rankas po sąlyčio su žaliais kiaušiniais;

3. Nevalgyti žalio, nepasterizuoto ar nevirinto pieno ir jo produktų, žalių kiaušinių ir maisto su žaliu kiaušiniu.

4. Nesuvalgytą maistą bei kreminius konditerijos gaminius (tortus, pyragaičius ir kt.) laikyti šaldytuve.

5. Nenaudoti maisto, kurio realizacijos terminai pasibaigę.

6. Griežtai laikytis maisto gamybos procese žalios ir gatavos produkcijos ruošimo technologijos. Tuo pačiu metu vengti tvarkyti žalią mėsą ar vištieną ir gaminti kitus patiekalus, kad išvengti kryžminės maisto taršos.

7. Laikytis asmens higienos reikalavimų. Visada nusiplauti rankas (rekomenduojama su muilu) prieš maisto gaminimą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos tvarkymo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis.

8. Priminti vaikui nusiplauti prieš valgį rankas.

9. Esant žarnyno sutrikimams, negaminti maisto.

Susirgus patariama nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...