captcha

Jūsų klausimas priimtas

Gydymo įstaigų vadovams tenka gerai pasukti galvas, kaip išmaitinti pacientus

Ligoninių virtuvės iš kirvio sriubos dar neverda, tačiau rekordiškai kylant maisto produktų kainoms, įstaigų vadovams tenka gerai pasukti galvas, kaip išmaitinti pacientus.
BFL nuotr.
BFL nuotr.

Ligoninių virtuvės iš kirvio sriubos dar neverda, tačiau rekordiškai kylant maisto produktų kainoms, įstaigų vadovams tenka gerai pasukti galvas, kaip išmaitinti pacientus.

Brangsta ne tik maistas, bet ir visa kita: dujos, šildymas, elektra. Įstaigų vadovai tikina, jog netaupo pacientų sąskaita, maitina taip, kaip ir anksčiau. Bet vis atsiranda nepatenkintų maisto kokybe pacientų ar jų artimųjų. Ir nieko nuostabaus, nes gydymo įstaigos lygį visi dažniausiai vertiname pagal medikų profesionalumą, aplinką ir, žinoma, maitinimą.

„Pasidomėkite, kaip maitinami seneliai, sunkiai sergantys žmonės Klaipėdos medicininės slaugos ligoninėje. Taip maitinantis galima ir badu numirti. Gal manoma, kad senukai nieko nebesupranta, nebesuvokia ir galima juos maitinti tais apgailėtinais trupiniais?“ – piktinosi vieno slaugomojo šioje ligoninėje dukra, įtarinėdama, kad personalas galimai savinasi maisto produktus, todėl esą sunkiems ligoniams ir tenka tokios mažos porcijos.

„Suprantame žmones, kodėl jie išsako tokias pretenzijas dėl maisto. Tačiau mūsų ligoninė neturi savo virtuvės, perkame maitinimo paslaugas pagal Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas, kurios įpareigoja pasirinkti pigiausiai šią paslaugą teikiančią bendrovę. Anksčiau, kai mums maistą tiekdavo Klaipėdos vaikų ligoninė, maistas buvo skalsesnis, nes būdavo skiriama dienai 10 litų. Dabar ligoninei maistą tiekia konkursą laimėjusi įmonė „Kretingos maistas“, aptarnaujanti daug Lietuvos įstaigų: tiek gydymo, tiek švietimo. Paciento dienos maitinimui tenka 7,33 lito – pusryčiams, pietums, vakarienei. Tad suprantama, kad už tokią sumą restoraninių patiekalų tikėtis neverta“, – „Vakarų ekspresui“ sakė Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Zigmantas Dangirdas Lingys.

Pasak jo, porcijos yra išties nedidelės, tačiau slaugomiems pacientams, kurių didžioji dalis yra gulintys, sunkiai sergantys, tiek valgio pakanka: „Dirbančiam žmogui, aišku, tokių maisto davinių neužtektų. Tačiau ligoniui turėtų užtekti. Dar ir namiškiai skanėstais palepina“.

Slaugos ligoninės vadovo pavaduotoją nustebino pacientų artimųjų įtarimai, esą maisto patiekalus „pamažina“ ligoninės darbuotojai.

„Taip tikrai nėra. Kad nėra iš ko beimti! Porcijos mažos – ant ribos. Be to, atvežtą maistą deda į lėkštes ir dalija trys darbuotojos, darbas vyksta viešai“, – patikino Z. D. Lingys.

Kasdien po tris kartus taip maitinami per 150 ligoninės pacientų. „Šiuo metu pas mus eilių patekti į ligoninę nėra, bet artėja žiema, pacientų kaip visada padaugės. Dabar nėra lengvas metas, tenka veržtis diržus, taupyti. Net ne visi šviestuvai dega mūsų ligoninėje, taupome kiekvieną litą. Smarkiai pabrangus energetiniams resursams vos beišsitenkame į vienam lovadieniui skirtas lėšas. Lovadieniui tenka 85 litai. Šią sumą sudaro ir maitinimo išlaidos, ir medikamentai, ir palaikomojo gydymo bei slaugos paslaugos, darbuotojų darbo užmokestis, šildymas, priežiūra ir visa kita“, – sakė Z. D. Lingys. Klaipėdos medicininės slaugos ligoninė per metus aptarnauja per 1000 pacientų.

Pasak Z. D. Lingio, ligoninėje teikiamos sudėtingos ir daug pasiaukojamo darbo reikalaujančios asmens sveikatos priežiūros paslaugos: vegetacinių, onkologinių ligonių slauga ir palaikomasis gydymas, negalinčių apsitarnauti ligonių palaikomasis ilgalaikis gydymas, paliatyvioji pagalba sergantiems pacientams paskutinėmis ligos stadijomis.

Kitų miesto gydymo įstaigų vadovai irgi teigia, kad maitinimui netaupo, nors pačias įstaigas brangstantys resursai šokdina kaip reikiant, norint sudurti galą su galu.

„Pacientai tikrai to brangimo nepajuto, maitinami taip pat, kaip anksčiau. Mes kol kas išsiverčiame, bet, žinia, dviejų trečdalių šalies stacionarinių sveikatos priežiūros įstaigų balansas yra minusinis. Padėtis nėra gera – viskas brangsta, o lėšų nedaugėja. Štai šiomis dienomis vienas tiekėjas atsisakė tiekti ligoninei mėsos produktus sena kaina, nes mėsa pabrango.

Teks vėl skelbti konkursą, ieškoti kito tiekėjo, kuris, aišku, mėsą jau parduos didesne kaina. Realybė yra tokia – Privalomojo sveikatos draudimo fondo sumokami pinigai už paciento gydymą neatitinka realių išlaidų, padengia tik pusę kaštų. Tą skirtumą ligoninėms tenka padengti pačioms, ir tai nėra teisinga“, – sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyriausiasis gydytojas prof. Vinsas Janušonis.

KUL lovadienio kaina – apie 340 litų. Pacientui per dieną maistui išleidžiama apie 11 litų, skaičiuojant ne tik maisto produktus, bet ir jų paruošimo išlaidas, darbo užmokestį ir kt. Vien maisto produktams tenka iki 7 litų per dieną.

„Išlaidų maistui mažinti neketiname. Mūsų ligoninėje pacientas vidutiniškai praleidžia 6 paras, pusė pacientų iš maždaug 46-47 tūkstančių per metus yra operuojami, tad maitinimas nėra toks aktualus, tiesiog jiems nėra kada valgyti.

Žinoma, domimės pacientų nuomone apie maisto kokybę, yra dalijamos anketos. Skundų pasitaiko retai, nors kasdien ligoninėje maitinama per 1000 pacientų. Prieš kelerius metus daug investavome į virtuvę, atnaujinome įrenginius“, – sakė ligoninės vadovas.

Šaltinis www.elta.lt

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...
Close