captcha

Jūsų klausimas priimtas

Kokios kokybės braškės ir daržovės patenka ant mūsų stalo?

Vos pasirodžius lietuviškų braškių ir daržovių derliui, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai pradėjo tikrinti, ar į mūsų šalies parduotuves ir turgavietes šie produktai atkeliauja saugūs ir kokybiški. Tyrimų rezultatai patvirtino, kad daržovėse ir braškėse nėra viršijami didžiausi leistini pesticidų kiekiai, dažniausiai laikomasi ir kitų kokybės reikalavimų.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.

Vos pasirodžius lietuviškų braškių ir daržovių derliui, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai pradėjo tikrinti, ar į mūsų šalies parduotuves ir turgavietes šie produktai atkeliauja saugūs ir kokybiški. Tyrimų rezultatai patvirtino, kad daržovėse ir braškėse nėra viršijami didžiausi leistini pesticidų kiekiai, dažniausiai laikomasi ir kitų kokybės reikalavimų.

Patikrino 53 t vaisių ir daržovių

Pasak VMVT Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, šiemet atlikta daugiau kaip 2 tūkst. patikrinimų ir ištirta apie 53 t šviežių vaisių bei daržovių, rašoma VMVT pranešime spaudai.

Siekiant išsiaiškinti, ar į Lietuvos parduotuves ir turgavietes nepatenka kenksmingomis medžiagomis užteršti produktai, buvo atrenkami ridikėlių, krapų, laiškinių svogūnų, kitų šviežių prieskoninių augalų mėginiai ir tiriami pesticidų likučių kiekiai. Šių metų I pusmetį  atrinkta 12 įvairių salotų, svogūnų, braškių, agurkų ir kitų daržovių mėginių. Buvo patikrinta beveik 4 t agurkų, daugiau kaip 2 t svogūnų, 470 kg salotų, 20 kg špinatų, 7 kg krapų.

„Atlikus laboratorinius tyrimus, nustatytas vienintelis atvejis, kai buvo viršijami leistini naudoti pesticidų kiekiai – ridikėliuose nustatyta 1,56 mg/kg dimetoato ir ometoato, nors leidžiama – 0,02 mg/kg. Vertindami kelių pastarųjų metų tyrimų dėl taršos pesticidais rezultatus, pastebime, kad mažėja pesticidus naudojančių ūkininkų. 2013 m. buvo atrinkti 93 Lietuvoje užaugintų daržovių bei  vaisių mėginiai ir tik vienas produktas neatitiko reikalavimų“, – sako A. Išarienė.

Svarbu, kad iš pernai tirtų mėginių net 50-tyje visai nenustatyta pesticidų ir sunkiųjų metalų likučių.

Nesuvartojam tiek nitratų, kad galėtų pakenkti

Tirtuose salotų mėginiuose nitratų koncentracijos taip pat neviršijo teisės aktuose nustatytų didžiausių leistinų kiekių.

Beje, nereikėtų baimintis nitratų ir kitose daržovėse. „Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) mokslininkai išanalizavę 42 tūkst. tyrimų rezultatų iš įvairių Europos Sąjungos valstybių, patvirtino, kad rizika dėl per didelio nitratų kiekio, vartojant vaisius ir daržoves yra minimali. Vaisių ir daržovių teikiama nauda yra kur kas didesnė nei galima nitratų rizika juos vartojant. Mat nesuvartojamas toks nitratų kiekis, kuris galėtų pakenkti sveikatai“, – pabrėžia A.Išarienė.

VMVT Maisto skyriaus vedėja priduria, kad pagal šių metų patikrinimų duomenis, dažniausiai pasitaikantys pažeidimai – netinkamas vaisių ir daržovių ženklinimas. Jie sudaro 74 proc. visų nustatytų pažeidimų. Kiti kontrolės metu nustatomi neatitikimai – vaisių ir daržovių ligos bei puviniai, mechaniniai pažeidimai. Tačiau tai nedidelė visų pažeidimų dalis.

Braškės – saugios

Kaip ir kasmet, prasidėjus braškių sezonui, ypatingas VMVT specialistų dėmesys skiriamas šių uogų kontrolei. Šiemet visoje Lietuvoje patikrinta daugiau kaip 3 t braškių.  Atlikti atrinktų braškių mėginių tyrimų rezultatai parodė, kad nėra viršijami didžiausi leistini pesticidų kiekiai.

„Vis rečiau pasitaiko pažeidimų, susijusių su neteisingu kilmės šalies nurodymu, kai prekiautojai parduodami Lenkijoje ar Ispanijoje užaugintas braškes, įvardindavo jas kaip lietuviškas. Tačiau neretai pardavėjai vis dar nepateikia uogų įsigijimo dokumentų. Gana dažnai prekiaujama supuvusiomis braškėmis – tokių uogų kiekis bendroje masėje būna didesnis nei tą nustato specialieji braškėms taikomi kokybės reikalavimai“, – apgailestauja A. Išarienė.

Specialistė primena, kad vaisiai ir daržovės prekybos vietose turi būti surūšiuoti pagal dydį ir išvaizdą, pateikiami vienodose pakuotėse. Kuo šviežesnės daržovės ir vaisiai, tuo juose daugiau vitaminų, mineralinių medžiagų, amino rūgščių ir kitų elementų. Kuo ilgiau vaisiai, daržovės laikomi, ypač netinkamomis sąlygomis (aukštoje temperatūroje, drėgmėje), tuo daugiau praranda naudingų maistinių medžiagų.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...