captcha

Jūsų klausimas priimtas

Dažai kiaušiniams – sveikatai nepavojingi

Natūraliais dažais (svogūnų lukštais, ąžuolo ar juodalksnio žievės nuoviru, beržų lapais, raugintais burokėliais, samanomis) marginti kiaušiniai neįgauna tokios sodrios spalvos kaip dažant pramoniniu būdu pagamintais dažais. Tačiau ryškus dažas įsigeria ne tik į lukštą, bet ir kiaušinį. Ar per Velykas neprisivalgom kenksmingų medžiagų?
B. Barausko (BFL) nuotr.
B. Barausko (BFL) nuotr.

Natūraliais dažais (svogūnų lukštais, ąžuolo ar juodalksnio žievės nuoviru, beržų lapais, raugintais burokėliais, samanomis) marginti kiaušiniai neįgauna tokios sodrios spalvos kaip dažant pramoniniu būdu pagamintais dažais. Tačiau ryškus dažas įsigeria ne tik į lukštą, bet ir kiaušinį. Ar per Velykas neprisivalgom kenksmingų medžiagų?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Pušinaitė sako, kad kiaušinių marginimui skirtų dažų sudėtyje būna vienas dažiklis arba kelių dažiklių mišinys, rašoma pranešime spaudai.

„Tokie dažiklių preparatai dažniausiai išgaunami iš maisto produktų ir kitų valgomų bei natūralių gamyboje naudojamų žaliavų. Jos fiziškai arba chemiškai ekstrahuojamos ir taip atrankiniu būdu išgaunami maistinių ar aromatinių sudedamųjų dalių pigmentai“, – paaiškina V. Pušinaitė.

Specialistė pabrėžia, kad visi kiaušinių marginimui skirti dažai, kurių sudėtyje yra leidžiami naudoti dažikliai, tinkami naudoti, o tokių margučių valgymas pavojaus sveikatai nekelia.

Reikėtų rinktis dažus, kurių ženklinime nurodyta „maisto produktams“ arba dar konkretesnė nuoroda, pavyzdžiui, „dekoratyviniam kiaušinių lukštų dažymui“. Taip pat tokių dažų ženklinime turi būti įvardintas kiekvieno sudėtyje esančio dažiklio pavadinimas ir E numeris, laikymo ir naudojimo sąlygos, tinkamumo vartoti terminas, grynasis kiekis, gamintojas ar fasuotojas.

Dažikliai, leidžiami naudoti kiaušinių lukštų dažymui

E numeris

Maisto priedo (dažiklio) pavadinimas

E 100

Kurkuminas

E 101

Riboflavinai

E 102

Tartrazinas

E 104

Chinolino geltonasis

E 110

Saulėlydžio geltonasis FCF, apelsinų geltonasis S

E 120

Košenilis, karmino rūgštis, karminas

E 122

Azorubinas, karmosinas

E 123

Amarantas

E 124

Ponso 4R, košenilis raudonasis A

E 127

Eritrozinas

E 129

Alura raudonasis AC

E 131

Patentuotas mėlynasis V

E 132

Indigotinas, indigokarminas

E 133

Briliantinis mėlynasis FCF

E 140

Chlorofilai ir chlorofilinai

E 141

Chlorofilų ir chlorofilinų vario kompleksai

E 142

Žaliasis S

E 150a

Paprastoji karamelė ( 1 )

E 150b

Šarminė sulfitinė karamelė

E 150c

Amoniakinė karamelė

E 150d

Sulfitinė amoniakinė karamelė

E 151

Briliantinis juodasis BN, juodasis PN

E 153

Augalinės anglys

E 155

Rudasis HT

E 160a

Karotenai

E 160b

Anatas, biksinas, norbiksinas

E 160c

Paprikų ekstraktas, kapsantinas, kapsorubinas

E 160d

Likopenas

E 160e

Beta-apo-8'-karotenalis (C 30)

E 161b

Luteinas

E 161g

Kantaksantinas

E 162

Burokėlių raudonasis, betaninas

E 163

Antocianinai

E 170

Kalcio karbonatas

E 171

Titano dioksidas

E 172

Geležies oksidai ir geležies hidroksidai

E 173

Aliuminis

E 174

Sidabras

E 175

Auksas

E 180

Litolrubinas BK

 

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...