captcha

Jūsų klausimas priimtas

Kiaulių maras: kas nutiktų suvalgius užkrėstos mėsos?

Pasirodžius informacijai, kad afrikinis kiaulių maras, jau keletą mėnesių mums grūmojęs iš kaimyninės Baltarusijos, jau Lietuvoje, susijaudino ne tik kiaulių augintojai, bet ir kiaulienos mėgėjai.
A. Ufarto (BFL) nuotr.
A. Ufarto (BFL) nuotr.

Pasirodžius informacijai, kad afrikinis kiaulių maras, jau keletą mėnesių mums grūmojęs iš kaimyninės Baltarusijos, jau Lietuvoje, susijaudino ne tik kiaulių augintojai, bet ir kiaulienos mėgėjai.

Kol kas užkratas patvirtintas tik šernams, tačiau bet kada gali persimesti kiaulėms. Kas nutiks, jei tokios kiaulės mėsa atsidurs ant mūsų stalo?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pranešė, kad nustačius, jog mėsa užkrėsta afrikinio kiaulių maro virusus, ji bus tuoj pat naikinama, tačiau patikino, kad tai daroma ne dėl žmonių saugumo, bet kiaulių labui.

Kaip DELFI aiškino VMVT skubios veiklos skyriaus l. e. p. skyriaus vedėjo pavaduotojas Artūras Šimkus, šiuo metu rinkoje esanti, t. y. oficialiose prekybos vietose, tiek parduotuvėse, tiek turguose, parduodama mėsa yra tikrai saugi, kadangi ji tikrinama.

Taigi ant prekystalių kiaulių maru užkrėstos mėsos neatsiras. Žinoma, tarnyba neatsako už mėsą, pirktą iš nepatvirtintų pardavėjų.

Kita vertus, net jei ji būtų užkrėsta ir žmogus jos suvalgytų, pavojaus sveikatai nekiltų.

„Jei nustatomas šernų ar kiaulių mėsoje afrikinio kiaulių maro virusas, mes šią mėsą naikiname, kad ji nebūtų vartojama žmonių maiste. Tačiau noriu pabrėžti, kad žmogui pati mėsa nėra pavojinga. Jei žmogus pavalgytų tokios mėsos, tikrai jam nieko neatsitiktų, žmogaus šis virusas neveikia. Mėsa labiausiai naikinama dėl to, kad neplistų kiaulių maro užkratas. Paprastas pavyzdys. Kiaulių augintojas savo ūkyje paskerdė kiaulę, o ji buvo užsikrėtusi afrikinio kiaulių maro virusu. Tą mėsą vartodamas ūkininkas gali išplatinti virusą ir kitoms kiaulėms. Ne paslaptis, maisto likučius jis deda į atskirą tarą, po to kažkur juos išneša, neretai – pačioms kiaulėms sušerti. Taip užkratas gali plisti toliau. Sąlyčio su kiaulėmis neturintys žmonės, vartodami tokią mėsą, aišku, viruso toliau neplatins“, – teigė pašnekovas.

Pasak jo, virusas paveikia tik kiaulių ir šernų organizmą, o iš žmogaus pasišalina be padarinių, todėl žmonės negali užsikrėsti jokiais būdais, taip pat valgydami šią mėsą. „Vartotojai tikrai gali jaustis saugūs ir nebijoti pirkti tiek kiaulienos, tiek žvėrienos“, – patikino A. Šimkus.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...