captcha

Jūsų klausimas priimtas

Kodėl žiemą nepatartina valgyti žalių agurkų

Jei valgome žalius agurkus, atvėsiname, jei raugintus – sušylame, sako „Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė . „Žiemos metu tikrai nereikia valgyti žalių agurkų, jie mus vėsina, šaldo. Atšaldome ir kasą, ir kepenis, o po to reikia naudoti kitų organų energiją, kad sušiltume“, – teigia ji.
Š. Mažeikos (BFL) nuotr.
Š. Mažeikos (BFL) nuotr.

Jei valgome žalius agurkus, atvėsiname, jei raugintus – sušylame, sako „Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė . „Žiemos metu tikrai nereikia valgyti žalių agurkų, jie mus vėsina, šaldo. Atšaldome ir kasą, ir kepenis, o po to reikia naudoti kitų organų energiją, kad sušiltume“, – teigia ji.

Mūsų organizmui didelę įtaką daro tiek karštis, tiek šaltis. Pagal oro temperatūrą turėtume derinti ne tik aprangą, bet ir mitybą, mano sveikos mitybos žinovė.

„Žiemos metu reikia šiltesnio maisto nei vasarą. Žiemos valgiai, šildantys produktai, – tai rauginti agurkai, rauginti kopūstai, burokėliai, moliūgai – sako D. Kunčienė. – Juk kai lauke šalta, taip skanu burokėlių sriuba su džiovintais baravykais.“

Anot „Žolinčių akademijos“ prezidentės, naivu tikėtis geros sveikatos, jei maistas, kurį valgome, nėra tinkamas konkrečiam metų laikui. „Žiemos mėnesiais turėtume daugiau vartoti raugintų daržovių, aliejaus, lydyto sviesto, įvairių sėklų ir pan.“, – pataria ji.

Ji siūlo pasigaminti kokių nors sėklų gėrimo. „Pavyzdžiui, saulėgrąžas susimalti su šiltu vandeniu. Galima pagardinti medumi ar cinamonu – labai skanu. Sėklos, aliejai stiprina kaulus bei nervų sistemą“, – aiškina D. Kunčienė.

Pasak jos, minėti rauginti produktai yra natūralus vitaminų šaltinis, juose daug saulės energijos, kuri išsaugoma rūgimo procese. „Šaukštelis vandens, kuriame buvo rauginamos daržovės gali pagerinti virškinimą“, – sako „Žolinčių akademijos“ įkūrėja.

Moteris rekomenduoja žiemą valgyti daugiau grūdinių patiekalų, košių, daržovių troškinių, apkepų. Ji taip pat primena, kad aštresni prieskoniai, krienai, gvazdikėliai ne tik šildo, bet ir gerina virškinimą, kraujotaką.

„Gvazdikėliai sušildo, kelia kraujospūdį, padeda kosint. Krienas su imbieru, kardamonas šildo, tonizuoja. Jei gerklė prikimus, galite pakramtyti kardamono. Cinamonas stiprina širdį ir šildo inkstus“, – pabrėžia D. Kunčienė.

Žmonėms, negalintiems valgyti rūgštaus maisto, turintiems rūgštingumo problemų, sveikos mitybos žinovė rekomenduoja valgyti raugintų ir virtų kopūstų sriubą: „Kopūste esantis vitaminas C nedingsta netgi ilgai verdant.“

Rytais, nuo 7 iki 9 valandos, siūloma išgerti šviežių kopūstų sulčių, jos gerai reguliuoja virškinimą. Turintiems virškinimo sutrikimų, D. Kunčienė siūlo gerti linų sėmenų arbatą, kuri stiprina skrandį.

Moteris įspėja, kad žiemos metu skysčių nereikėtų padauginti. „Vasaros metu reikia daugiau skysčių, nes prakaituojame, o žiemą tik pirtelėje prakaituojame. Todėl, nereikėtų apsunkinti inkstų, šlapimo pūslės ir žiemos metu skysčius vartoti saikingai“, – pataria sveikos mitybos žinovė.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...