captcha

Jūsų klausimas priimtas

Kiek kavoje kavos, arba Kaip atsibusti nuo augalinių riebalų su cukrumi?

Už lango šalta. Uraganas Ksaveras pripustė pusnis sniego. Tokiu oru ar gali būti kas geriau nei puodelis ar net du karšto kvapnaus kavos gėrimo? Juolab, kad pernelyg vargti jį ruošiant nereikia: atplėšk pakelį, supilk turinį į puodelį, užplikyk verdančiu vandeniu ir mėgaukis. Paprasta, patogu, prieinama ir studentui, ir prezidentui. Tik ar galima tą gėrį pavadinti kava?
V. Radžiūno (LRT) nuotr.
V. Radžiūno (LRT) nuotr.

Už lango šalta. Uraganas Ksaveras pripustė pusnis sniego. Tokiu oru ar gali būti kas geriau nei puodelis ar net du karšto kvapnaus kavos gėrimo? Juolab, kad pernelyg vargti jį ruošiant nereikia: atplėšk pakelį, supilk turinį į puodelį, užplikyk verdančiu vandeniu ir mėgaukis. Paprasta, patogu, prieinama ir studentui, ir prezidentui. Tik ar galima tą gėrį pavadinti kava?

Paruošti kavos gėrimai – brangesni už natūralią kavą

Kavos gėrimų mišiniai sudaromi iš 2 ir daugiau ingredientų. Populiariausi rinkoje iš dviejų arba trijų sudedamųjų: kavos, pieno ar jo pakaitalų ir cukraus (arba be cukraus jei tai 2-jų sudedamųjų mišinys), todėl šįkart būtent tokio tipo produktais ir domimės.

Kai turime reikalą su daug sudedamųjų dalių turinčiu pramoniniu maistu, visuomet smalsu įvertinti, kaip jame esantys ingredientai atsispindi galutinėje kainoje. Taigi kavos mišinių kilogramo kaina svyravo nuo 19,06 Lt, perkant didelėmis pakuotėmis, iki 30,50 Lt, jei pirktume pavieniais pakeliais.

Akivaizdu, kad šioji ilgą galiojimo laiką turinti, mažai vietos užimanti ir tikrai pelninga prekė yra patraukli prekybininkams. O štai mums – vartotojams - vis tik vertėtų pagalvoti kas geriau: ar pirkti mišinius, ar tikrą kavą, jei, aišku, sąlygos leidžia ją paruošti.

Kad būtų aiškiau kiek kartų kava, esanti mišiniuose brangesnė nei gryna, siūlau atkreipti dėmesį į kavos kiekį mišinyje. Štai vieno iš gamintojų mišinys, kuriame nurodytas kavos kiekis yra tik 13 proc., beje dar ir tirpios. Ir tai, beje, didžiausiais aptiktas kavos kiekis, kurį užfiksavau nagrinėdamas prekybos centro lentynos turinį. Kiti gamintojai nurodo dar mažesnę kavos koncentraciją mišiniuose.

Vertą prisiminti, kad tirpi kava apskritai yra prastesnis produktas nei malta kava. Kai kurie gamintojai tokiai kavai gaminti naudoja tiesiog kavos atliekas. O kokybiškos tirpios kavos gamybos technologija tokia: pupelės kepinamos, sumalamos ir verdamos kelias valandas iki 15 atmosferų slėgyje. Gautas kavos ekstraktas filtruojamas, džiovinamas ir toliau jau gamintojai naudoja vienokią ar kitokią jiems būdingą gamybos technologiją.

Tirpioje kavoje tikros kavos, o tiksliau, natūralios kavos produktų, bus vos 15-20 procentų, o štai kofeino kiekis - tikrai nemenkas. Na, o pačios prasčiausios kokybės kavą imituojančiuose gėrimuose galima aptikti net sintetinio kofeino granules, sumaišytas su prasta kavos mase.

Ar yra mišiniuose pieno?

Atrodytų, kvailas klausimas - kava su pienu, neturinti pieno? Tačiau net ir čia maistininkai turi dideles galimybes pateikti mums staigmeną. Štai, net ir viename patraukliausių savo sudėtimi gaminių, mes matome, kad pieno milteliai eina po augalinių riebalų ir hidrintų augalinių riebalų.

Dar vieno gaminio (nuotr. žemiau) sudėtį įvertinkite patys, nes, manau, suprasti ko joje trūksta, nesunku.

Jau ne kartą įsitikiname, kad augalinių riebalų (greičiausiai palmių) naudojimas maisto pramonėje ten, kur norėtųsi matyti pieną, yra visuotinis. O juk tai ne į naudą nei mūsų sveikatai, nei kišenei.

Apie palmių riebalus (nepainiokite su tikru palmių aliejumi) ir jų poveikį mes jau rašėme nagrinėdami varškės, sūrio ar kitų pieno produktų sudėtį, todėl nežinau, ar verta apie tai vėl kalbėti.

Tiesa, reikia pasidžiaugti, kad visi gamintojai sąžiningai įrašė apie jų pagamintuose mišiniuose esančius augalinius riebalus.

Kas tie „E“ kavos gėrimų sudėtyje?

Kaip ir kiekviename sudėtingesnės receptūros pramoninio maisto gaminyje , kavos gėrimų mišiniuose aptinkame ir nemažai E indeksais pažymėtų sudedamųjų dalių. Pavyzdžiui, E-551 - Silicio dioksidas – nepavojingas priedas, išlaikantis mišinių purumą. Tiesa, jis dar ir pagerina putojimą, tad graži ir ilgai išsilaikanti puta ant gėrimo paviršiaus gali būti visai ne gero pieno, naudoto mišinyje požymis, o silicio dioksido naudojimo pasekmė.

Neverta baimintis ir Dinatrio citrato E-331(ii), nes ši medžiaga tik labai retais atvejais gali sukelti alergines reakcijas. Nepavojingas ir Kalio fosfatas E-(340ii), skirtas purumui išlaikyti. Taip pat nėra pavojingi Riebalų rūgščių mono- ir digliceridai ( E-471).

Ir net nuolatos peikiami polifosfatai (E-521), kai kalbama apie mėsos pramonės gudrybes, o tiksliau šunybes. Šiuo atveju lėtindami chemines reakcijas jie tik padeda išlaikyti mišinius tinkamus vartoti ilgiau. Tiesa, neaišku kieno interesus tai labiau atitinka: mūsų, vartotojų, ar vis tik gamybininkų ir prekybininkų. Be to, vis tik polifosfatai nėra visiškai nekalti priedai.

Labai apsidžiaugiau neaptikęs nei viename mišinyje nuorodų į dirbtinius saldiklius ir net pigiausias iš mišinių savo nurodoma sudėtimi pernelyg nesiskyrė nuo žinomo prekės ženklo brangiausio mišinio.

Tačiau, nežinau kaip jūs, aš vis tiek renkuosi paprastą kavą su paprastu pienu ir paprastu cukrumi.


 

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...