captcha

Jūsų klausimas priimtas

Riešutų forma atskleidžia, kokiam žmogaus organui jie naudingi

Nors riešutai – kaloringas produktas, juos galima valgyti ir besilaikantiems dietos. O lazdynų riešutai stabdo senėjimo procesą, tad juos patartina valgyti vyresnio amžiaus žmonėms. Juose labai nedaug natrio, todėl tinka ir turintiems aukštą kraujo spaudimą.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.

Nors riešutai – kaloringas produktas, juos galima valgyti ir besilaikantiems dietos. O lazdynų riešutai stabdo senėjimo procesą, tad juos patartina valgyti vyresnio amžiaus žmonėms. Juose labai nedaug natrio, todėl tinka ir turintiems aukštą kraujo spaudimą.

Pasak Vegetarų draugijos pirmininkės Ksaveros Vaištarienės, žmogui per parą vidutiniškai reikia 1 500 kcal, o 100 g riešutų turi maždaug 600–700 kcal. „Tačiau valgyti daug riešutų nepatartina, nes jie turi daug riebalų ir baltymų. Geriausia riešutų branduolių suvalgyti tiek, kiek telpa į vieną saują. [...] Ir dietologai sako, kad toks kiekis nepakenks“, – pataria ji. Valgant per daug riešutų, nukentės kepenys, pradės berti, įspėja K. Vaištarienė.

Cheminė riešutų sudėtis tinkama žmogaus organizmui. K. Vaištarienės teigimu, jie turi makro- ir mikroelementų: kalio, fosforo, nemažai kalcio ir magnio, cinko, mangano, chromo. Taip pat, anot jos, riešutuose yra visos aštuonios nepakeičiamos aminorūgštys, be to, jie ir polinesočiųjų rūgščių (oleino, linoleno) šaltinis. Linolenas priklauso omega-3 riebalų rūgštims, tad žmonės perka papildus, nors šių medžiagų galėtų gauti valgydami riešutus, tikina draugijos pirmininkė.

Anot K. Vaištarienės, graikinių riešutų branduoliai panašūs į žmogaus smegenis – tai reiškia, kad šie riešutai naudingiausi smegenims. „Lazdynų riešutų branduoliai panašūs į širdį, tad juos po truputį turėtų valgyti širdininkai. O anakardžiai, migdolai, žemės riešutai primena inkstus“, – sako pašnekovė. Taigi iš riešutų pagrindiniai žmogaus organai gali gauti svarbių medžiagų.

Sveikiausia ir naudingiausia būtų, jei vieną dieną valgytume vienų, kitą – kitų riešutų.  Tik laikyti jų  ilgai negalima, primena K. Vaištarienė. Jos teigimu, riebalų riešutuose yra apie 50–60 proc., baltymų –19 proc., angliavandenių kai kuriuose – po 10 proc. (pvz., lazdynų riešutuose angliavandenių nedaug).

Riešutais galima gardinti tortus, taip pat pasigaminti riešutienę. Tam, pasak K. Vaištarienės, riešutus reikia susmulkinti ir sumaišyti su skystu medumi.

Sakoma, kad iš riešutų galima pagaminti maisto net kūdikiams. „Migdolų riešutus net pataria naudoti, jei motina neturi pieno. Migdolus reikia nuplikyti, nulupti odelę, padžiovinti, sumalti kavamale ir iš gautų miltelių, sumaišius su vandeniu, gaminti pieną“, – kalba K. Vaištarienė. Kiti riešutai, anot jos, turi papildomų medžiagų, pvz., gliukozido, tad yra aštroko skonio ir kūdikiams netiks.

Beje, riešutai gali būti naudojami ir biodyzelino, kuris gaunamas iš daugelio augalinių aliejų (rapsų, saulėgrąžų, palmių, sojų), gamybai. Šiuo metu mokslininkai kuria nevalgomus riešutus, kurie turėtų daugiau aliejaus ir būtų auginami gaminti specialiai biodyzelinui.  

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...