captcha

Jūsų klausimas priimtas

Druskininkuose surengtas pirmasis Lietuvoje Sūrių festivalis

Į pirmąjį Lietuvoje Sūrių festivalį šeštadienį Druskininkuose, kavinės „Velvetti“ kiemelyje, susirinkę smulkieji šalies ir užsienio sūrių gamintojai džiaugiasi pirkėjų gausa. Iš Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos atvykę sūrininkai pritrūko savosios produkcijos.
Š. Mažeikos (BFL) nuotr.
Š. Mažeikos (BFL) nuotr.

Į pirmąjį Lietuvoje Sūrių festivalį šeštadienį Druskininkuose, kavinės „Velvetti“ kiemelyje, susirinkę smulkieji šalies ir užsienio sūrių gamintojai džiaugiasi pirkėjų gausa. Iš Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos atvykę sūrininkai pritrūko savosios produkcijos.

Organizatoriai neslepia nesitikėję tokio susidomėjimo tradiciniu amatu. Jie tikisi, kad mintis suburti sūrių gamintojus ir valgytojus, Lietuvoje buria savotišką sūrininkų bendruomenę.

„Ot, va, bėda, o dainos apie sūrį lietuvių liaudis ir neturi“, – dzūkuodama Sūrių festivalį atidarė dainininkė Veronika Povilionienė.

Varškės, išrūgų, lydyti, rūkyti, feta, rikota rūšių sūriai, su žolelėmis, daržovėmis, medumi, uogiene, alyvuogių aliejumi, iš karvių, ožkų ir avių pieno – nuo siūlomos produkcijos kiemelyje raibsta akys.

Čia pat vyksta sūrių degustacija ir net gamyba.

Ūkininkė iš Klaipėdos rajono Žlibinų seniūnijos Vydeikių kaimo Natalija Normantienė su vyru Arūnu į Sūrių festivalį atsivežė ir tradicinio žemaitiško kastinio, kuris nuo prekystalio pirkėjų buvo išgraibstytas per pirmąjį prekybos pusvalandį.

„Sūrių gamyba – ne tik mūsų ūkininkavimo būdas, bet ir tam tikra prasme – gyvenimo būdo pasirinkimas“, – teigia ūkininkė.

Prieš dešimtmetį klaipėdiečiai Normantai į Vydeikius atsikėlė, kaip patys tvirtina, norėdami pabėgti nuo miesto šurmulio ir patys nuspręsti, ką valgyti.

12 avių, 2 avinus, 8 ožkas, ožį ir pulką triušių bei paukščių 8 hektarų ūkyje laikantys ūkininkai tvirtina į parduotuves užsukantys retai – beveik visą reikalingą maistą užsiaugina savajame ūkyje.

Savo produciją ūkininkai parduoda turgelyje arba pirkėjai juos randa vieni per kitus – geriausia reklama, pasak sūrininkų, yra „iš lūpų į lūpas“.

„Duonos neperkame penkerius metus – patys kepame“, – sako ūkininkė Natalija.

Moteris giria Sūrių festivalio organizatorių sumanymą ir sako nesigailinti, išsileidusi į tolimą kelionę iš Klaipėdos į Druskininkus.

Paklausta, kaip miestiečiai išmoko gaminti sūrius, N.Normantienė gyrė Žemės ūkio ministerijos organizuojamus seminarus ir mokymus ūkininkams. Esą ten semiasi ne tik žinių, bet ir susiranda bendraminčių savajam amatui.

Šaltinis www.15min.lt

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...