captcha

Jūsų klausimas priimtas

Kaip maitintis tarpušvenčiu?

Tarpušventis – įtemptas metas skrandžiui, nes kol baigiasi vienos šventės, iškart prasideda kitos. Todėl šiuo laikotarpiu reikia stengtis maitintis lengvesniu maistu, rašoma pranešime spaudai. Kaip tinkamai pasirūpinti savo organizmu tarpušvenčiu, pataria mitybos sveikatai poveikio tyrėja ir knygos „Augaliniai receptai paprastai“ autorė Aida Matulevičiūtė, o patiekalų receptais dalinasi prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen. 
Eszter Biró/Unsplash nuotr.
Eszter Biró/Unsplash nuotr.

Mitybos sveikatai poveikio tyrėja A. Matulevičiūtė sako, kad žmonės šventėms įprastai pagamina tiek maisto, kad jo tiesiog neįmanoma suvalgyti, o vėliau išmesti gaila. Dauguma šeimininkų šventiniu laikotarpiu gamina patiekalus ilgesniam periodui, dažniausiai jų užtenka net iki Naujųjų metų. Pasak A. Matulevičiūtės, toks požiūris – klaidingas, kadangi paruošto vartojimui maisto netgi šaldytuve negalima laikyti per ilgai.

„Rekomenduojama mėsos, paukštienos, žuvies patiekalus, įvarius troškinius, šventines mišraines ir įdarytus kiaušinius šaldytuve laikyti ir suvartoti ne vėliau kaip per kelias dienas. Tarpušvenčiu ypač svarbu neapsunkinti skrandžio ir turėti išankstinį mitybos planą. Žinoma, galima sau leisti pavalgyti šiek tiek daugiau, tačiau svarbiausia nepersivalgyti. Per šventes stenkitės į lėkštes krautis mažesnes porcijas, nemaišykite skirtingų produktų ir labiau kreipkite dėmesį į savo organizmo poreikius“, – pataria A. Matulevičiūtė.

Mitybos poveikio sveikatai tyrėja taip pat rekomenduoja nepiktnaudžiauti saldžiais skysčiais ir bent trumpam atsisakyti konkrečių maisto produktų.

„Geriau vartoti nesaldintus gėrimus, šviežias sultis ir įvairias arbatas, pasaldintas natūraliu medumi arba vaisiais. Gaminant salotas, majonezą pakeiskite aliejumi arba mažo riebumo grietine. Keletą savaičių po švenčių stenkitės maitintis lengvesniu maistu ir venkite riebaluose kepto ar gruzdinto maisto. Nepamirškite, kad nuo persivalgymo galima susirgti, nes žiemą organizmas nepajėgus pats susitvarkyti su jo sukeltais nemaloniais pojūčiais“, – sako A. Matulevičiūtė.

Kopūstų sriuba su žirneliais

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės A. Rasmussen teigimu, praėjus šventėms ne visada kyla noras gaminti įspūdingus gurmaniškus šedevrus, todėl įvairios sriubos – puiki išeitis.

„Išvirti skanią sriubą nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, nes bet kokia smulkmena gali ją sugadinti. Pavyzdžiui, sriubos skonis priklauso ir nuo to, kokiame puode ją verdate ir kokiu šaukštu maišote. Taip pat svarbu laiku įdėti tinkamus prieskonius. Jie turi būti beriami iki sriubos paruošimo likus penkioms minutėms, nes tuomet įvairių žolelių aromatas atsiskleidžia geriausiai“, – sako A. Rasmussen ir dalinasi detoksikuojančios sriubos receptu:

Jums prireiks:

3 vnt. kvapiųjų pipirų

2 vnt. bulvių

1 kopūsto

1 morkos

3 vnt. lauro lapų

1 v. š. sviesto

1 žiupsnelis krapų

1 žiupsnelis petražolių

1 sauja žalių žirnelių

Šiek tiek druskos ir juodųjų maltų pipirų

Gaminimas:

Užkaiskite vandenį ir jam užvirus sudėkite bulves, supjaustytas kubeliais. Nugraibykite susidariusias putas ir tada sudėkite kubeliais pjaustytas morkas, pjaustytą kopūstą, pipirus ir lauro lapus. Kai morkos ir bulvės taps minkštos, sudėkite žirnelius, sviestą ir smulkintą svogūną. Pabaigoje pagardinkite pipirais, druska ir krapais. 

Lietiniai blynai su varške ir aguonomis

Jums prireiks:

2 vnt. kiaušinių

250 g miltų

1 a. š. druskos

4 v. š. aliejaus

Kelių stiklinių vandens

Įdarui:

300 g varškės

100 g maltų aguonų

6 a. š. rudojo cukraus

Žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Suplakite kiaušinius su druska ir pilkite aliejų. Tuomet, nuolat maišydami, įmaišykite miltus ir pilkite vandenį tol, kol tešla taps skysta ir vienalytė. Prieš kepant tešlą dar kartą viską gerai išmaišykite. Visus įdarui skirtus produktus sumaišykite ir pradėkite kepti blynus. Ant įkaitintos keptuvės pilkite po samtelį tešlos, paskirstydami ją plonu sluoksniu. Iškepkite visus blynus ir tuomet ant kiekvieno dėkite po kelis šaukštus įdaro. Susukite blynus ir prieš patiekiant apkepinkite keptuvėje dar kartą. Patiekti galite su neriebia grietine arba jogurtu.

Gaivios vištienos ir avokado salotos

Jums prireiks:

200 g virtos vištienos

1 avokado

1 obuolio

Pusės svogūno

50 g natūralaus jogurto 

1 a. š. garstyčių

Šiek tiek muskato, pipirų ir druskos

Šlakelio citrinos sulčių

Gaminimas:

Nuluptą obuolį, avokadą ir vištieną supjaustykite smulkiais kubeliais, o svogūną smulkiai sukapokite. Atskirai indelyje sumaišykite jogurtą, garstyčias, muskatą, pipirus, druską ir citrinos sultis. Jomis užpilkite salotas ir viską gerai išmaišykite.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...