captcha

Jūsų klausimas priimtas

Patarė, kokių daržovių turėtų vagyti dirbantys biuruose

Sveikos mitybos pamatas – daržovės. Kurios iš jų gerina nuotaiką, o kurios būtinos daug laiko biuruose praleidžiantiems žmonėms, rašoma pranešime spaudai. 
Dennis Klein/Unsplash nuotr.
Dennis Klein/Unsplash nuotr.

„Šiuolaikinių žmonių gyvensena kardinaliai pasikeitė: tempas greitesnis, o ir streso patiriama daugiau. Deja, to pasekmė – lėtinės ligos, psichologiniai susirgimai. Tad labai džiaugiuosi, kad nepaisant daugelio mitybos madų, pasaulį užkariavo sveikos mitybos mada. Manau, kad tam turėjo įtakos pasaulinės tendencijos, kurios jau kelis metus vyravo kai kuriuose Vakarų Europos šalyse, Australijoje ar Vakarų Amerikoje“, – sako gydomosios mitybos specialistė Deimantė Rapalytė.

Raugintų daržovių nauda

Sveikos gyvensenos šalininkai žino, kad natūralus organizmui naudingų vitaminų, mineralų, mikroelementų, ir ląstelienos šaltinis yra daržovės. Vis tik mūsų šalyje šviežių gėrybių sezonas yra gana trumpas, tad žiemai jos nuo seno ruošiamos termiškai ar kitaip apdorojant, pavyzdžiui, rauginant. Toks daržovių konservavimo būdas leidžia jomis pasidžiaugti ir šaltuoju metų laiku. Mitybos specialistė priduria, kad raugintos daržovės organizmui išties naudingos.

„Raugintos daržovės pasižymi kaip turinčios gerųjų žarnyno bakterijų, kitaip vadinamų probiotikais. Šios natūralios bakterijos padeda atkurti mūsų organizmo sveiką žarnyno terpę, pagerinti virškinimą, odos būklę ir net nuotaiką“, – sako D. Rapalytė.

Visgi šiuolaikinis, nuolat skubantis žmogus retai turi laiko užsiimti daržovių ruošimu šaltajam metų laikui, o ir maistingųjų medžiagų jose kur kas mažiau nei šviežiose gėrybėse – ruošiant daržoves aukštoje temperatūroje, dauguma vitaminų žūsta. Ir nors žiemą prekybos tinkluose visuomet būdavo galima įsigyti iš kitų šalių atvežtų daržovių, jose, anot mitybos specialistės, gali būti kur kas daugiau nitratų, ir mažiau maistingųjų medžiagų negu užaugintose mūsų šalyje.

Keičiasi Lietuvos gyventojų mitybos įpročiai

Šaltuoju metų laiku įsigyti šviežių ir dar lietuviškų daržovių anksčiau buvo sudėtinga ar net neįmanoma. Tačiau šiais metais situacija pasikeitė, į teigiamą pusę kinta ir Lietuvos gyventojų mitybos įpročiai. Šiltnamių kompleksas „Kietaviškių gausa“, kaip rašoma pranešime spaudai, pradėjo daržoves šiltnamiuose auginti ir žiemą. Modernių lempų sistema čia atstoja augalams būtiną augti saulės šviesą tuo metu, kai jos labiausiai trūksta. 

Žalios spalvos daržovėms mitybos specialistė negaili liaupsių. Anot jos, žmonėms, gyvenantiems padidinto užterštumo zonose, visą dieną dirbantiems uždarose patalpose ir gaunantiems mažai saulės šviesos, šiuo metų laiku ypač rekomenduojama vartoti kuo daugiau šių daržovių, mat jose esantis chlorofilas suteikia energijos, padeda atsinaujinti raudoniesiems kraujo kūneliams, padidina geležies kiekį kraujyje. Jis taip pat pasižymi imunitetą stiprinančiomis savybėmis, todėl yra itin svarbu jo pakankamai gauti, kai aplink siaučia peršalimo ligos.

„Ypač daug chlorofilo yra salotose ir agurkuose. Be to, salotose gausu vitaminų C ir E, folio rūgšties, antioksidantų beta karoteno ir likopeno. Jos taip pat yra puikus skaidulų, kurios gerina virškinimą bei mažina cholesterolio kiekį kraujyje, šaltinis. Na, o lietuvių mėgstami agurkai pasižymi sveikatą gerinančiomis savybėmis: jie puikiai drėkina organizmą bei valo toksinus. Juose taip pat gausu mineralų magnio, silicio, kalio, kurie labai reikalingi mūsų odos grožiui ir sveikatai palaikyti“, – detalizuoja D. Rapalytė.

Besiskundžiantiems prasta nuotaika, mitybos specialistė turi kiek netikėtą pasiūlymą – rinktis kuo daugiau oranžinės ir geltonos spalvos daržovių. Ryški jų spalva suteikia energijos bei gerina nuotaiką.

Sveika mityba – subalansuota mityba

Galiausiai D. Rapalytė atkreipia dėmesį į tai, kad sveika mityba nėra apribota dieta, kaip neretai mano aklai madų besivaikantys, ir ypač jauni, žmonės.

„Pastebiu, kad neretai supainiojami sveikos ir sporto mitybos terminai, nors tai iš tikrųjų yra dvi skirtingos rūšys. Sveika mityba nėra griežta dieta – tai subalansuota mityba, o jos racione turėtų būti gausu maistingų medžiagų ir įvairių maisto produktų“, – akcentuoja D. Rapalytė.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...
Close