captcha

Jūsų klausimas priimtas

Tyrimas: mokinių mityba nėra sveika

Mokinių mityba nėra sveika: kasdien vaisius valgo apie trečdalis mokinių, šviežias daržoves – du trečdaliai. Negana to, vaisiai ir daržovės ne visada būna natūralūs ir švieži – neretai mokama tik už išvaizdą, atskleidė Lietuvoje atlikti mokyklinio amžiaus vaikų mitybos tyrimai.
Kelly Sikkema/Unsplash nuotr.
Kelly Sikkema/Unsplash nuotr.

Ekspertai sutaria, kad didžiausios naudos organizmui duoda švieži, vietoje užauginti, be dirbtinių maisto priedų, konservantų, kuo natūralesni ir ekologiškesni sezoniniai produktai. Todėl jie ragina visas šalies mokymo ir ugdymo bei sveikatos priežiūros įstaigas atsigręžti į vietinę ūkininkų produkciją, kuri užauginama ar pagaminama Lietuvos ūkiuose. 

Kuo arčiau galutinės pristatymo vietos yra užauginamas ar pagaminamas produktas, tuo šviežesnis ir sveikesnis jis pasiekia vartotoją, mažiau apdirbamas saugojimui. Pirkdami arčiausiai mūsų dirbančių vietos ūkininkų užaugintus ir pagamintus produktus, taip pat didiname ir Lietuvos kaimo socialinį bei ekonominį gyvybingumą, teigiama pranešime spaudai.

Sveikatos apsaugos, žemės ūkio ir švietimo ir mokslo ministrai sutaria, kad visos trys ministerijos laikysis vieningos pozicijos keičiant teisinę bazę, prireikus – ir viešųjų pirkimų taisykles, tam, kad būtų pakeistas šiuo metu egzistuojantis ydingas modelis, daugeliu atvejų leidžiantis maisto tiekimo viešuosiuose konkursuose nuolat laimėti toms pačioms stambioms bendrovėms. 

„Permainoms įkvepia tai, kad ir pagal dabar galiojančią viešųjų pirkimų tvarką, kai kuriuose šalies regionuose yra mokyklų ir darželių, įsigyjančių maisto produktų tiesiogiai iš smulkių, jų rajone dirbančių ūkininkų, auginančių vaisius ir daržoves, gaminančių pieno, mėsos ar žuvies produktus“, – teigiama ministrų pareiškime.

Atsižvelgiant į tai, ministrai prašo savivaldybes, atsakingas institucijas, vietos bendruomenes skatinti ir remti iniciatyvas rajonuose, miesteliuose ir miestuose diegti vadinamąsias trumpąsias maisto grandines, tai yra sudaryti sąlygas, kad per viešąsias paslaugas teikiančias institucijas vaikus ir ligonius pasiektų tik natūralūs, švieži ir maistingi maisto produktai. Jie raginama rinktis produkciją, kuri išauginta ir pagaminta šalia ugdymo bei sveikatos priežiūros įstaigų dirbančių vietinių ūkininkų.

Šaltinis www.elta.lt

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...
Close