captcha

Jūsų klausimas priimtas

Ką mėgo valgyti tarpukario Lietuvos prezidentai

Lietuvos tarpukaris dažnai vadinamas auksiniu amžiumi, todėl natūralu, kad to laikmečio prezidentų gyvenimus daugelis įsivaizduoja tviskančius prabanga. Spėliodami, ką tos asmenybės galėjo valgyti, dažniausiai mąstome apie įdarytus fazanus ar bent jau tuo metu populiarius vokiškus šnicelius, tačiau iš tiesų iš provincijos kilusių aukščiausių šalies vadų stalas atrodė net per kukliai, pasakojama LRT TELEVIZIJOS laidoje „Istorijos detektyvai“.
Istorinės prezidentūros Kaune nuotr.
Istorinės prezidentūros Kaune nuotr.

„Prezidentams maistą ruošdavo virėja, ir valgė jie tris kartus per dieną: pusryčius, pietus ir vakarienę. Ant Antano Smetonos pusryčių stalo būdavo sviesto, sūrio, dešros, kumpio, duonos, kavos bei arbatos. Prie pusryčių stalo prezidentas kartu su adjutantu skaitydavo spaudą ir aptardavo didžiausias naujienas.

Pietų A. Smetona sėsdavo kartu su žmona ir vaikais, pasikviesdavo prezidentūros karininkus, kartais pasikviesdavo svečių. Pietums jie valgydavo karštus patiekalus. Amžininkai atsimena, kad dažniausiai prezidento stalas būdavo kuklus. Vakarienei taip pat nebuvo patiekiama neįprastų patiekalų – dažniausiai jie valgydavo sūrį, duoną, sviestą“, – pasakoja Istorinės Prezidentūros Kaune istorikė Justina Minelgaitė.

Anot jos, visus tris tarpukario prezidentus – A. Smetoną, Aleksandrą Stulginskį ir Kazį Grinių vienijo pomėgis vienam patiekalui.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Istorijos detektyvai“.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...