captcha

Jūsų klausimas priimtas

Vartojate alkoholį – nesistebėkite, kad nepavyksta atsikratyti papildomų kilogramų

Kalbant apie alkoholio daromą žalą organizmui, dažniausiai minimos kepenys. Tačiau, pasak LSMU profesoriaus Alvydo Unikausko, alkoholis ne tik pažeidžia visus organus, bet ir trukdo atsikratyti papildomų kilogramų.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.

Alkoholio kiekis medicinoje matuojamas sąlyginiais arba standartiniais alkoholio vienetais, tai yra 10 ml arba 8 g gryno etilo alkoholio (25 ml stipraus alkoholio, 100 ml vyno, 200 ml alaus). Žmogaus organizmas per valandą suskaido vieną sąlyginio alkoholio vienetą. 80 proc. alkoholio yra utilizuojama kepenyse, kita dalis pasišalina su prakaitu, šlapimu, išmatomis ar iškvepiama.

Alkoholis neturi maistinės vertės, tik kalorijas, todėl organizmas, ypač kepenys, stengiasi kuo greičiau jį pašalinti.

Vartojant alkoholį nepavyks atsikratyti papildomų kilogramų, nes tuo metu, kai vartojamas alkoholis, kepenys neužsiima riebalų metabolizmu, neskaido riebalų. Todėl geriant alkoholį ir valgant organizme kaupiasi nenaudingos kalorijos.

Negana to, alkoholis yra labai kaloringas – taurė vyno, priklausomai nuo rūšies, gali turėti nuo 150 iki 220 kalorijų, o saldieji kokteiliai – net daugiau nei tūkstantį kalorijų.

Kitas svarbus veiksnys, alkoholį vartojantiems žmonėms neleidžiantis padailinti kūno formų, yra tai, kad alkoholis yra angliavandenis. Jo vartojimas skatina didelius insulino kiekio kraujyje svyravimus, kurie gali sukelti įvairias uždegimines reakcijas organizme bei didina alkio pojūtį.

Svarbu žinoti ir tai, kad alkoholis, ypač jo tarpiniai produktai acetaldehidas ir acetatas, pasižymi toksiniu poveikiu visai virškinimo sistemai: skatinamas opaligių vystymasis, žarnyno uždegiminės reakcijos ir pan. Dėl šių ligų organizmas pradeda prasčiau pasisavinti maistines medžiagas.

Nuo į organizmą patenkančio alkoholio kenčia ir kasa. Alkoholis didina ūmaus kasos uždegimo, arba pankreatito, riziką. Kasa išskiria fermentus, kurie turi skaidyti maistą. Alkoholio vartojimas padidina kanalo, per kurį teka fermentai, paburkimą ir pareikalauja didesnio fermentų skaičiaus. Užsikimšus kanalui, fermentai nutekėti negali ir pradeda virškinti pačią kasą.

Kalbant apie alkoholio poveikį kepenims, svarbu akcentuoti, kad moterims rizika susirgti alkoholio sukeltomis kepenų ligomis yra didesnė.

Išsamiau apie tai – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...
Close