captcha

Jūsų klausimas priimtas

Klausą pagerinti galima tinkamai maitinantis

Už klausą atsakingos ne tik ausys, bet ir smegenys, sako LSMU profesorius Alvydas Unikauskas. Gydytojo teigimu, daug kalbama apie maistą, gerinantį viso organizmo – širdies, akių ir t.t. – veiklą, bet retai užsimenama, kad tam tikri produktai ir maistinės medžiagos gali apsaugoti ar net pagerinti klausą. 
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.

Pirmoji maistinių medžiagų, saugančių ir gerinančių klausą, grupė yra folatai, dar žinomi kaip folio rūgštis arba vitaminas B9. Jie padeda mažinti metams bėgant atsiradusį spengimą ausyse. Gydytojas A. Unikauskas akcentuoja, kad svarbiausia, jog folatai būtų natūralūs, o ne sintetiniai papildai. Beveik pusės suaugusių žmonių organizmai sunkiai keičia folio rūgštį į bioaktyvią formą, tai yra, sunkiai paverčia ją veiksminga. Natūralūs folatai yra tinkamos formos, todėl smegenys juos lengvai įsisavina.

Kita maistinė medžiaga, padedanti žmogaus klausai, yra cinkas. Cinkas ypač naudingas staigiam klausos pablogėjimui gydyti, nes jis turi antivirusinių ir uždegimus slopinančių savybių.

Klausai naudingas ir astaksantinas – vienas natūraliausių gamtoje randamų antioksidantų. Astaksantino gausu mikrodumbliais mintančiuose jūros gyvūnuose, pavyzdžiui, lašišoje, vėžiagyviuose.

Norėdami apsaugoti klausą taip pat rinkitės vitamino A ir magnio turinčius produktus.

Klausą galima apsaugoti ir šiais papildomais būdais: tyliau klausantis garso prietaisų, naudojant kokybiškas ausines, ribojant muzikos klausymą ir buvimą triukšmingoje aplinkoje bei pasirūpinus namų garso izoliacija (kilimais, langais, užuolaidomis).

Kokius maisto produktus reikėtų valgyti norint apsaugoti klausą, sužinokite laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...