captcha

Jūsų klausimas priimtas

Dažnai valgote žuvį – sužinokite, kaip nepakenkti sveikatai

Turbūt niekas neabejoja, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau valgant per daug žuvies galima apsinuodyti gyvsidabriu. LSMU profesorius Alvydas Unikauskas ir Aleksandro Stulginskio universiteto maisto produktų saugos, kokybės ir toksikologijos specialistė Sigita Urbienė pataria, kokią žuvį rinktis ir kiek jos valgyti, kad nekiltų jokių sveikatos problemų.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.

Lietuvoje gyvsidabrio norma kraujyje yra 0,35 mikrogramo 100-e mililitrų, o šlapime gyvsidabrio kiekis negali viršyti 5 mikrogramų litre. Apsinuodyti gyvsidabriu rizikuoja ne visi dažnai žuvį valgantys žmonės, tačiau, jei mėgstate žuvį ir jaučiate nemalonius simptomus, būdingus esant padidėjusiam gyvsidabrio kiekiui organizme, reikėtų būtinai pasitikrinti sveikatą.

Esant per dideliam gyvsidabrio kiekiui organizme atsiranda bendras silpnumas, dirglumas, emocijų kaita, galimi klausos ir regos sutrikimai. Kadangi šie simptomai būdingi ir kitoms ligoms, dažnai blogos savijautos priežasčių ieškoma kitur.

Gydytojas A. Unikauskas įvardija šias rizikos grupes:

– Žmonės, valgantys žuvį dukart per savaitę ar dažniau;

– Vaisingo amžiaus moterys, kurios dar planuoja gimdyti arba laukiasi;

– Vaikai.

„Gyvsidabris į žuvis patenka labai paprastai, nes jos gyvena toje aplinkoje, kurioje yra gyvsidabrio. Yra sakoma, kad vandenyje gyvsidabrio koncentracija gali būti iki 0,5 mikrogramo kubiniame metre, – aiškina maisto produktų saugos, kokybės ir toksikologijos specialistė S. Urbienė. – Ežeruose gyvenančios žuvys gali būti mažiau užterštos nei vandenynuose, nes į ežerus, jei prie jų nėra įmonių, patenka mažiau nuotekų.“

Specialistės teigimu, lietuviai mėgsta karpius, kurie yra greitai užauginami ir jų gyvenimo trukmė yra trumpa.

„Reikėtų manyti, kad, jei karpiai auginami ekologiškai, tai jie neprikaupia gyvsidabrio junginių. Pavojingos yra vandenynų ir didžiosios žuvys: kardžuvės, Atlanto uotai, tunai. Baltijos jūra taip pat užteršta įvairiais teršalais, taip pat ir gyvsidabriu. Galima daryti logišką išvadą, kad ir mūsų Baltijos žuvys yra prikaupusios teršalų, tarp jų ir gyvsidabrio“, – sako S. Urbienė.

Specialistė siūlo besilaukiančioms moterims ir vaikams valgyti mažas žuvis ir ne dažniau nei du kartus per savaitę.

Daugiau apie tai, kurios žuvys labiausiai kaupia sunkiuosius metalus, – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...