captcha

Jūsų klausimas priimtas

Sojos – sveikas ar pavojingas produktas?

Vieni žmonės dievina sojas, kiti nesupranta, kam išvis šis produktas reikalingas. Visgi vartojant sojos produktus svarbu žinoti, kada jie yra sveikas, o kada – netgi pavojingas maistas.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.

Sojos dažnai minimos kaip naudingas maisto produktas sergant krūties vėžiu. Tyrimais patvirtinta, kad sojos padeda krūties vėžio profilaktikai. Kasdien vartojant pusę puodelio tofu sūrio ar puodelį sojų pieno galima trečdaliu sumažinti krūties vėžio riziką, lyginant su moterimis, kurios šio produkto nevartoja. Sojų produktų įtaka jau sergantiems krūties vėžiu dar nėra tirta.

Kalbant apie sojos įtaką širdies veiklai, svarbu paminėti, kad dėl augalinių riebalų ir skaidulų sojos yra labai naudingos širdžiai – jos mažina kraujo spaudimą. Lyginant su kitais baltymų šaltiniais – raudona mėsa, perdirbtos mėsos produktais – sojų keliama rizika yra daug mažesnė.

Tyrimais paneigtas ir paplitęs įsitikinimas, kad sojos sukelia hipotirozę, tai yra sumažėjusį skydliaukės hormonų kiekį kraujyje. Tačiau moterys, kurios serga hipotiroze, sojas turėtų vartoti atsargiai. Skydliaukės hormonų preparatai sąveikauja su sojomis, todėl tų preparatų poveikis yra žymiai silpnesnis.                

Kuris sojos produktas yra pats naudingiausias ir ar sojos turi įtakos krūtinės dydžiui – sužinokite laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...