captcha

Jūsų klausimas priimtas

Europos sveikos mitybos diena primena ir apie per maistą plintančių infekcijų grėsmę

Lapkričio 8-oji – Europos sveikos mitybos diena. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai ragina atkreipti maisto gamintojų dėmesį į tinkamą maisto tvarkymą, kad vartotoją pasiektų ne tik skanus ir sveikas, bet ir saugus maistas, rašoma pranešime spaudai.
BNS nuotr.
BNS nuotr.

Centras vartotojams primena, kad per maistą plintančios infekcijos išlieka aktualia problema.

ULAC duomenimis, mūsų šalyje kasmet užregistruojama apie 20 tūkst. susirgimų žarnyno infekcinėmis ligomis, daugiau nei 70  proc. susirgusiųjų gydomi ligoninėse (ES šalyse šis procentas nesiekia 50).

Sergamumas šiomis ligomis neturi tendencijos mažėti, o oficialioji statistika neatspindi realios situacijos, kadangi asmenys, sergantys lengvomis formomis, medicinos pagalbos dažniausiai nesikreipia. Didžiausi sergamumo rodikliai yra vaikų iki 5 metų amžiaus grupėse.

Apie 70 proc. susirgusių žarnyno infekcinėmis ligomis asmenų Lietuvoje užsikrečia namų aplinkoje. Tačiau dar iki šiol pasitaiko atvejų, kai žmonės nukenčia nuo parduotuvėse pirkto ar viešojo maitinimo įmonėse vartoto maisto. Dažniausios protrūkių priežastys yra nesaugus maisto tvarkymas, maisto tvarkymo higienos nežinojimas ar higienos reikalavimų pažeidimai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai ragina atkreipti maisto gamintojų dėmesį į tinkamą maisto tvarkymą, kad vartotoją pasiektų ne tik skanus, bet ir saugus maistas. Jie vartotojams rekomenduoja:

Plauti rankas. Dažnas ir tinkamas rankų plovimas yra paprasčiausias ir saugiausias būdas pašalinti nuo jų užkrečiamųjų ligų sukėlėjus ir sumažinanti riziką užsikrėsti ne tik per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis, bet ir virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, gripu;

Būti atidiems perkant maisto produktus, atkreipti dėmesį į gamintojų nurodytą galiojimo ar suvartojimo laiką;

Paisyti gamintojų nurodytų maisto laikymo sąlygų;

Saugiai gaminti maistą – tinkamai apdoroti karščiu, neužteršti vartojimui paruošto maisto, paisyti maisto ruošimo ir rankų higienos.

Daugiau informacijos apie per maistą plintančias infekcines ligas ir patarimus kaip saugiai tvarkyti maistą namuose galima rasti ULAC interneto svetainėje.

Taip pat internete galima rasti pagrindines taisykles apie maisto saugumą.

Lankstinuką, kaip teisingai plauti rankas, rasite čia.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...