captcha

Jūsų klausimas priimtas

Specialistai: lietuviai suvartoja dvigubai daugiau druskos, nei reikėtų

Per dieną rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 5 gramus druskos. Tačiau, kaip teigia Maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai, lietuviai paros normą viršija dvigubai. Šį kiekį sudaro ne tik ta druska, kurią įberiame valgydami ar gamindami, bet ir esanti duonoje, salotose, pieniškose dešrelėse ir kituose maisto produktuose.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.

„Vienas iš būdų sužinoti, kiek druskos gauname, yra skaityti etiketę, kurioje bus nurodytas druskos kiekis 100 g., tai reikės pasiskaičiuoti. Be to, gaminant maistą namuose, reikia galvoti ir žiūrėti, kiek dedame druskos į gaminamą maistą, nes rekomenduotini 5 gramai yra vos mažiau nei arbatinis šaukštelis“, – teigia Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atstovė Ilona Drulytė.

Tyrimo duomenimis, apie 7 proc. gyventojų Lietuvoje net neparagavę produkto į jį beria druskos. Specialistai įspėja, kad vartojant per daug druskos gali padidėti kraujospūdžio, o vėliau tai gali tapti net ir mirties priežastimi.

Kitas ne mažiau sveikatai žalingas maisto priedas yra cukrus. Jo kiekis per parą turėtų būti iki 25 gramų. Tačiau, kaip ir druskos, lietuviai suvartojamo cukraus dienos normą viršija dvigubai, o tai dažniausia antsvorio, nutukimo, diabeto ir dantų ėduonies priežastis.

Daugiau apie tai, kaip išvengti sveikatos problemų ir sumažinti suvartojamos druskos bei cukraus kiekį – reportaže.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...