captcha

Jūsų klausimas priimtas

Kiek uogų galima suvalgyti per dieną?

Uogos, kurių gausu vasarą, – puikus mikroelementų ir biologiškai aktyvių medžiagų šaltinis. Tačiau gydytoja dietologė Edita Gavelienė primena seną tiesą – kas per daug, tas nesveika. Tad uogas, kaip ir bet kurį kitą maistą, turėtume valgyti suplanuotomis valandomis ir su saiku. 
BNS nuotr.
BNS nuotr.

„Vasara – ypatingas metas, nes gamta mums siūlo tokį maistą, kuris yra gražus, skanus, kvapnus, spalvingas – uogos, vaisiai, daržovės. Tačiau, nepaisant metų laiko, keleto savo sveikatos priežiūros taisyklių turėtų būti laikomasi. Valgymus reikėtų planuoti. Jeigu norime suvalgyti dubenėlį uogų, turėtume valgyti suplanuoti laiku. Nėra tinkama lesti po uogytę nuolat, mes – ne paukšteliai, mes – žmonės“, – sako dietologė.

E. Gavelienės teigimu, tinkamas uogų kiekis dienai – 300–400 gramų.

„Be abejojo, kartais norisi jų ir daugiau. Jei iš turgaus ar iš sodo parsinešėme didesnį kiekį, tai nieko tokio, jei jų vieną dieną bus suvalgyta ir daugiau, tačiau kitą dieną reikėtų valgyti mažiau“, – teigia dietologė.

Ji taip pat primena, kad sukaupti vitaminų, esančių uogose, atsargų, deja, negalime.

Be to, E. Gavelienė atkreipia dėmesį, kad persivalgius uogų kai kuriems žmonėms gali pasireikšti alerginės reakcijos.

„Uogos turi biologiškai aktyvių medžiagų ir daliai žmonių didesnis jų kiekis gali turėti neigiamų pasekmių – gali būti į alergiją panašių reakcijų, galų gale alergiškiems žmonėms gali paaiškėti, kad jie turi alergiją, būtent šiuo sezonu“, – sako E. Gavelienė.

Plačiau žiūrėkite laidos „Labas rytas, Lietuva“ ištraukoje.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...