captcha

Jūsų klausimas priimtas

Prastą maistą mokymo įstaigose lemia viena didelė bėda

Nors jau kelerius metus  deklaruojama, kad vaikų mitybai reikia tiekti daugiau šviežių produktų – daržovių, vaisių ar žuvies iš vietos augintojų ir gamintojų, – iki šiol didžiąją dalį mokymo įstaigų maitina trys stambios bendrovės. Mat savivaldybės, kitos maitinimo paslaugas perkančios organizacijos renkasi mažiausias kainas ir didelius kiekius siūlančius tiekėjus.
V. Skaraičio (BFL) nuotr.
V. Skaraičio (BFL) nuotr.

Investuojant į Žemės ūkio ministerijos valdomą Klaipėdos žuvies aukciono pertvarką, siekta pateikti vartotojams kuo daugiau šviežios žuvies.

Kovą veiklą pradėjusi bendrovė šviežią menkės filė parduoda vos ne už savikainą – po 4-5 eurus už kilogramą, tačiau gamina tik trečdalį planuotos produkcijos. Dalis jos išvežama į kitas šalis, į Lietuvos rinką prasibrauti sunku. Parduotuvės dažniausiai siūlo šaldytą arba atšildytą žuvį.   

Viltasi, kad šviežios žuvies daugiau pirks mokymo įstaigos, ligoninės. Bet koją kiša viešieji pirkimai. 

„Visos perkančios organizacijos, darydamos viešuosius pirkimus vaikų darželiams, mokykloms, ligoninėms, parašo žuvies pavadinimą, pavyzdžiui, mes pirksime jūros lydeką. O jos šviežios nėra, būna tik šaldyta. Tai į mokyklas patenka ne toks šviežias produktas, koks galėtų būti, tai mes apskundėme viešuosius pirkimus“, – sakė UAB „Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas“ direktorius Ernestas Doržinkevičius.

Tuo metu žemės ūkio viceministrė Lina Kujalytė teigė, kad viešuosiuose pirkimuose turėtų atsispindėti kainos ir kokybės santykis, tai taip pat turėtų atsispindėti ir Maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintuose valgiaraščiuose.

Nors jau kelerius metus deklaruojama, kad vaikų mitybai reikia tiekti daugiau šviežių produktų iš vietos augintojų ir gamintojų, iki šiol beveik 60 proc. šių įstaigų maitina trys stambios bendrovės.

 „Perka mažiausios kainos būdu, o nežiūri į kokybę, netaiko didžiausio ekonominio efektyvumo principo, tai reiškia, kad vaikų įstaigoms perkamas prastos kokybės maistas. Perka dažniausiai savivaldybės. Jei tik yra galimybė, nepirkite pačių pigiausių, mažiausia kaina, pabandykite išskaidyti į dalis pirkimus, kad ateitų vietos verslas ir siūlytų šviežias daržoves, vaisius, pieno ir žuvies produktus“, – pasiūlymais dalijosi Viešųjų pirkimų tarnybos direktorė Diana Vilytė.

Viešųjų pirkimų tarnyba žada pateikti rekomendacijas savivaldybėms, kitoms maitinimo paslaugas perkančioms organizacijoms. O vėliau tikrins, kaip jų laikomasi.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Lietuvoje

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...