Tikrą sviestą atskirsite nesunkiai

„Gerą sviestą padės atskirti spalva – kokybiškas sviestas turi būti gelsvas. Jeigu jis ypač šviesus, būtina atkreipti dėmesį, ar nėra papildomai pridėta augalinės kilmės riebalų ar net dažiklių“, – aiškina A. Unikauskas.
Pasak profesoriaus, taip pat svarbus ir kvapas – jis turi priminti šviežią grietinėlę. Per daug ryškus kvapas atsiranda dėl sintetinių aromatizatorių. Tikrą sviestą nuo netikro atskirsite šildydami ir šaldydami, nes natūralus sviestas lydosi į vientisą masę.
„Riebalai nėra tas produktas, kurio reikėtų atsisakyti norint numesti svorio. Sveikas suaugęs žmogus, norintis kontroliuoti savo svorį ir neturintis problemų dėl širdies, gali sau leisti suvartoti 20–30 gramų sviesto per dieną, o žmogus, patyręs miokardo infarktą ar turintis kitokių širdies problemų, šį kiekį turėtų sumažinti per pusę“, – įspėja A. Unikauskas.
Gydytojo teigimu, kepant sviestas negali būti naudojamas vietoj aliejaus. Kepti svieste yra kenksminga, nes sviesto baltymai kaitinami virsta kancerogenais. Taigi geriausia sviestą vartoti gryną.
„Esant sutrikusiam virškinimui, visi bijo valgyti riebiai, bet pieno riebalai yra lengvai skaidomi, daug lengviau nei riebalai, esantys taukuose. Padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, sviestas padės jas šiek tiek neutralizuoti“, – informuoja medikas.
Plačiau apie tai – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.
Komentarai