captcha

Jūsų klausimas priimtas

Raudondvaryje – sveikuolių šventė

Tradicinėje sveiko maisto šventėje Raudondvario dvare šeimininkės vaišino būrų ir ponų patiekalais. Sveikuoliai pataria kasdienai ant stalo dėti paprastesnius valgius ir nepersivalgyti.
K. Vanago (BFL) nuotr.
K. Vanago (BFL) nuotr.

Tradicinėje sveiko maisto šventėje Raudondvario dvare šeimininkės vaišino būrų ir ponų patiekalais. Sveikuoliai pataria kasdienai ant stalo dėti paprastesnius valgius ir nepersivalgyti.

Minint Kristijono Donelaičio metus, sveikuoliai šventei parinko temą „Rudens gėrybės būro ir pono stalui“. Etnologė Gražina Kadžytė sako, kad K. Donelaitis poemoje „Metai“ nemažai eilučių skiria pamokymams apie mitybą, maisto produktus ir jų gaminimą.

„Ir dėl to jis „Pavasario linksmybėse“ ragina sėti ir išvardina labai įdomiai daržovių, kurios dar matyt, tais laikais buvo naujos pas mus, bet kad jų būtų daugiau ir įvairovė. Ragina sėti, vasarą ragina prižiūrėti , baigiantis vasarai ragina nepamiršti, jog miškai pilni grybų, uogų, riešutų“, – pasakojo etnologė.

Šventėje šeimininkės priruošė pilnus būrų stalus valgių – pupelių maltinukų, įdarytų burokėlių ar svogūnų, įvairių mišrainių – visko neišragausi.

Šeimininkės sako, paprastesnius valgius išmokiusios gaminti mamos ir močiutės, o štai patiekalų receptų ponų stalui teko ieškoti senose knygose.

Šventės rengėjai sako, daugiau šeimininkių rinkosi gaminti paprastesnius valgius, kurie esą ir yra sveikesni.

„O taip rekomenduočiau paprastų valgių daugiau žmonėms ant stalo pasidėti. Nuo paprastų valgių nepersivalgysi, neapsunksi, atsikelsi lengvas ir tikrai sveikesnis“, – sakė Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė.

Pirmąją tokią, sveiko maisto šventę, sveikuolių sąjunga surengė 1991 metais.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Kultūra

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...