captcha

Jūsų klausimas priimtas

Vaisių jaunystės eliksyras: purškalas išlaiko bananus šviežius dvi savaites

Mokslininkai sukūrė purškalą, kuris apsaugo vaisius nuo gedimo. Juo apipurkšti bananai išliko švieži beveik dvi savaites, nors įprastomis sąlygomis paruduoja ir pradeda gesti po 2–3 dienų.
Wikimedia Commons nuotr.
Wikimedia Commons nuotr.

Mokslininkai sukūrė purškalą, kuris apsaugo vaisius nuo gedimo. Juo apipurkšti bananai išliko švieži beveik dvi savaites, nors įprastomis sąlygomis paruduoja ir pradeda gesti po 2–3 dienų.

Paaiškėjo, kad vaisių šviežumą galima pratęsti užpurškus chitozano – medžiagos, kuri gaunama iš krevečių, krabų ir kitų jūros vėžiagyvių kriauklių. Nustatyta, kad ši medžiaga naikina bakterijas, dėl kurių bananai pūna, bei sulėtina vaisių kvėpavimą, skelbia dailymail.co.uk.

„Mes nustatėme, kad padengus žalius bananus chitozano purškalu galime išlaikyti juos šviežius iki 12 dienų, – sakė daktaras Xihongas Li iš Tianjino Mokslo ir technologijų universiteto (Kinija). – Bananams bręstant jie greitai pageltonuoja ir suminkštėja, o tuomet pradeda pūti. Mes išradome būdą išlaikyti bananus šviežius ilgesnį laiką ir sulėtinti jų gedimą. Toks purškalas galėtų būti naudojamas tiek namuose, tiek prekybos centruose ar pervežant bananus.“

Anot mokslininkų, purškalas yra skaidrus ir beskonis, o taip pat visiškai nekenksmingas. Tačiau prieš pradedant naudoti, visa tai dar turės patvirtinti valstybinės tarnybos.

 

Šaltinis www.15min.lt

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Įvairenybės

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...