captcha

Jūsų klausimas priimtas

Pyragų dienos proga – 4 receptai, kuriuos privalu išbandyti kiekvienam

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje švenčiama Pyragų diena, kuri jau tapo daugeliui žinoma ir reikšminga švente, teigiama pranešime spaudai. Pyragų diena šalyje kasmet švenčiama vis plačiau, todėl pirmadienį puiki proga ne tik nustebinti bendradarbius savo kulinariniais gabumais, tačiau ir smagiai prie pyrago gabalėlio pabendrauti su draugais. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad norint visada sulaukti pagyrų už skanų pyragą, užtenka žinoti vos kelias paprastas taisykles. 
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

Pasak N. Juchnevič, pyragas – pats tinkamiausias desertas rudens vakarą, tačiau pasitaiko atvejų, kai pyrago gaminimo procesas tampa iššūkiu net ir patyrusiai šeimininkei.

„Prieš pradedant kepti pyragą, orkaitę visada įjunkite šiek tiek anksčiau, o ar kepinys iškepęs, tikrinkite ne anksčiau nei 10 minučių iki nurodyto laiko recepte. Pyragą tikrinkite šiltu peiliu ir netrankykite orkaitės durelių. Taip pat nepamirškite, kad pyrago kepimo trukmė gali prasitęsti arba sutrumpėti dėl to, kad kepimo formos arba skardos yra pagamintos iš kitokių medžiagų, o pačią skardą su pyrago tešla visuomet statykite orkaitės viduryje“, – patarimais dalinasi konditerė.

Ieškantiems įdomesnio skonio – šokoladinis cukinijų pyragas

Jums reikės:

Tešlos gamybai:

500 g tarkuotų cukinijų

350 g miltų

200 g rudojo cukraus

250 ml saulėgrąžų aliejaus

3 vnt. kiaušinių

40 g kakavos

2 a. š. vanilinio cukraus

1 a. š. sodos

1 a. š. kepimo miltelių

Torto glajaus gamybai:

150 g kondensuoto pieno

100 g juodojo šokolado

30 g sviesto

Gaminimas:

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, soda ir kakava. Tuomet kiaušinius išmaišykite su ruduoju cukrumi, vanile ir aliejumi bei sudėkite tarkuotas cukinijas. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Kepkite apie valandą laiko 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį pyragą palikite šiek tiek atvėsti. Tuomet pradėkite gaminti torto glajų. Juodąjį šokoladą ir sviestą išlydykite bei į gautą masę įmaišykite kondensuotą pieną. Viską gerai išmaišykite ir ištepkite juo atvėsusio pyrago viršų. Pagamintą pyragą palikite pusvalandį šaldytuve ir šiek tiek atšaldę patiekite ant stalo.

Organizatorių nuotr.

Įprastam vakarienės stalui paįvairinti – mėlynių pyragas su baltuoju šokoladu

Jums reikės:

230 g cukraus

250 g mėlynių

2 vnt. kiaušinių

150 g miltų

30 g sviesto

1 a. š. kepimo miltelių

1 v. š. vanilinio cukraus

100 g smulkinto baltojo šokolado

Gaminimas:

Viename dubenėlyje išmaišykite miltus bei kepimo miltelius, o kitame – didesniame iki baltos masės sumaišykite sviestą ir cukrų. Į šį dubenį taip pat įmuškite kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišykite. Tuomet supilkite pusę miltų mišinio ir gerai išmaišykite. Pilkite likusį miltų mišinį ir vėl viską kruopščiai išmaišykite. Į gautą tešlą sudėkite mėlynes bei baltojo šokolado gabaliukus ir tešlą įdėkite į riebalais pateptą kepimo skardą. Pyragą kepkite apie 40–50 minučių 200 laipsnių temperatūroje. Iškepusį pyragą palikite atvėsti ir vėliau skanaukite.

Gurmanams – prancūziškas alyvuogių pyragas

Jums reikės:

400 ml juodųjų alyvuogių be kauliukų

400 ml žaliųjų alyvuogių be kauliukų

5 v. š. miltų

2 a. š. kepimo miltelių

4 vnt. kiaušinių

150 g tarkuoto fermentinio sūrio

100 ml pieno

1 v. š. alyvuogių aliejaus

Šiek tiek druskos

Gaminimas:

Nusausintas alyvuoges sudėkite į dubenėlį ir apiberkite dviem šaukštais miltų. Uždengtą dubenėlį šiek tiek pakratykite, kad visos alyvuogės pasidengtų miltais. Tuomet sudėkite likusį reikalingą kiekį miltų, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite. Kitame dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinius ir juos palengva maišant supilkite į miltus. Tuomet pilkite pieną, alyvuogių aliejų, sudėkite sūrį ir alyvuoges ir viską gerai išmaišykite. Palikite viską pastovėti kambario temperatūroje apie 2 valandas. Įjunkite orkaitę ir įkaitinkite ją iki 200 laipsnių temperatūros. Paruoštą tešlą pilkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite apie 35 minutes. Pyrago viršus turi gražiai paruduoti, bet jei matote, kad jis darosi per daug tamsus – jį galite pridengti aliuminio folija. Iškeptą pyragą atvėsinkite ir patiekite ant stalo.

Organizatorių nuotr.

Klasikinis varškės pyragas

N. Juchnevič sako, kad varškės pyragai puikūs tuo, kad juos labai lengva paruošti ir skanu valgyti tiek šiltus, tiek šaltus.

„Varškės pyragai yra labai sotūs, todėl net nedidelio pyrago gabalo užteks visam pulkui smagurių. Tačiau norint, kad varškės pyragas visada pavyktų – varškę pertrinkite per sietelį, nes tuomet neliks stambių jos gabaliukų. Prisiminkite, kad varškė itin dera su įvairiais vaisiais – obuoliais, kriaušėmis, persikais ar ananasais, todėl virtuvėje improvizuokite drąsiai“, – pataria IKI kepyklų vadovė ir pateikia klasikinio varškės pyrago receptą.

Jums reikės:

300 g miltų

100 g cukraus

160 g sviesto

400 g varškės

2 vnt. kiaušinių

250 g kondensuoto pieno

Gaminimas:

Didesniame dubenėlyje sumaišykite miltus, cukrų ir ištirpintą sviestą. Gauta tešla išklokite kepimo formą. Tuomet varškę gerai sutrinkite su kiaušiniais ir kondensuotu pienu bei supilkite ant tešlos sluoksnio. Kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min. Galite skanauti tuoj pat arba palikti atvėsti. 

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Įvairenybės

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...