captcha

Jūsų klausimas priimtas

Patarimai, kaip iškepti sveikatai palankų pyragą

Šį pirmadienį Lietuvoje švenčiama pyragų diena. Šia proga kviečiama kepti pyragus, dalintis su draugais, kolegomis, nudžiuginti namiškius netikėtu receptu. Tačiau ar daugelis iš mūsų žino, kaip pasigaminti sveikatai palankų pyragą? Kokiu pyragu nudžiuginti kolegas bei namiškius?
Asociatyvi AFP/Scanpix nuotr.
Asociatyvi AFP/Scanpix nuotr.

„Daugelis mums įprastų pyragų, deja, yra ne tik pavojingi grakščiai talijai, bet ir kenkia sveikatai. Tačiau pyragai tikrai gali būti ir sveiki“, – pranešime spaudai cituojama iniciatyvos „Sveikatai palankus“ mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Pyragų saldinimui naudokite uogas, vaisius

Gamindami namuose pyragus saldumui išgauti naudokite ne rafinuotą cukrų, o tiesiog šviežius, šaldytus ar džiovintus vaisius (bananus, obuolius, kriaušes, slyvas), daržoves (morkas, moliūgą, burokėlį), uogas (avietes, šilauoges, braškes).

„Dažnam kyla klausimas, ar kepant pyragą cukrų galima keisti nerafinuotu cukrumi, medumi, klevų sirupu ir pan.? Žinoma, galima. Nerafinuotas cukrus, medus, klevų sirupas yra mažiau perdirbti, praėję mažiau technologinių operacijų, su natūraliomis skoninėmis savybėmis, bet jų kiekį taip pat reikia riboti. Jei pyrago recepte nurodyta 200 g cukraus, dėkite – 50 g nerafinuoto cukraus ir kitą saldumą išgaukite iš vaisių ar uogų. Medus geriau tinka žaliavalgiškų desertų gamybai, nes terminio apdorojimo metu gerąsias medaus savybes prarandame ir jis tampa tiesiog pridėtiniu cukrumi“, – pasakoja mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Baltus miltus keiskite į viso grūdo miltus, dribsnius, kruopas

Kepant tortus, pyragus, rinkitės viso grūdo miltus: kvietinius miltus, ruginius, avižinius, kukurūzų, grikių miltus, avižų sėlenas, kviečių gemalus. Dalį miltų galima pakeisti maltais riešutais, sėklomis ar maltomis kruopomis (pavyzdžiui, soromis). Žaliavalgiškiems desertams galima rinktis – daigintus, brinkintus grikius, stambius avižinius dribsnius.

Pasak specialistės, pilnavertės grūdinės kultūros palankesnės žmogaus sveikatai, nes išvengiama cukraus šuolių kraujyje, išlieka ilgesnis sotumo jausmas.

Riebalai tik sveikatai palankūs

„Riešutai (anakardžių, migdolų, lazdynų ir t.t.), sėklos (sezamo, linų sėmenų, aguonų ir t.t.) yra puikus pasirinkimas gaminant žaliavalgiškus t.y. termiškai neapdorotus pyragus, desertus, kuriuose išsaugomos visos vertingos maistinės medžiagos. Taip pat tinka riešutų sviestai ir malti riešutai karštų pyragų gamybai, praturtinamas pyragas sveikatai palankiais riebalais, baltymais. Sėklas smulkinti, nes jas sukramtyti pakankamai sudėtinga, o nesuvirškintos jokios naudos organizmui neduoda“, – sako R. Bogušienė.

Mitybos specialistės teigimu, riebumą ir tinkamą konsistenciją padeda išgauti avokadas. Kepant pyragus, sausainius galima naudoti nerafinuotus aliejus, kurie atlaiko terminį apdorojimą (ypač tyrą alyvuogių aliejų, saulėgrąžų ir pan.), tačiau kepimo temperatūra turi būti ne aukštesnė nei 180 laipsnių, kad nesusidarytų kancerogeninės medžiagos.

R. Bogušienė, organizatorių nuotr.

Pyragų skoniui ir kvapui – natūralūs ingredientai

Saldžiarūgščiam skoniui, spalvos intensyvumui, ypač gaminat žaliavalgiškus pyragus puikiai tinka – citrina ir jos sultys, obuoliai ir jų tyrės, taip pat liofilizuotų vaisių ir uogų milteliai (pavyzdžiui, juodieji serbentai, avietės). Pyragų, tortų purumui puikiai tinka pieno produktai – nesaldintas jogurtas, kefyras.

„Tuo tarpu kondensuotas pienas tikrai nėra puikus pasirinkimas, nes faktiškai pusę jo sudėties sudaro tiesiog rafinuotas cukrus, o kitą cukrų dalį – pieno cukrus laktozė“, – perspėja iniciatyvos „Sveikatai palankus“ mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Nepamirškite kokybiškos ciberžolės ir cinamono, šie prieskoniai turi būti kiekvienoje virtuvėje, o pyragų aromatui – vanilė irgi būtina. 

Organizatorių nuotr.

Pyragų dienos proga – sveikatai palankaus pyrago receptas

Jums reikės:

1 stikl. kukurūzų miltų

1 stikl. viso grūdo miltai

Cinamonas, ciberžolė

Kepimo milteliai

4 kiaušiniai

2 nedideli bananai

3 persikai (galima keisti moliūgu)

70 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus (tinkamo kepimui)

1 šaukštas medaus/ klevų sirupo/ agavų sirupo

Gaminimo žingsniai:

Viename inde sumaišykite visus sausus ingredientus (kukurūzų miltus, viso grūdo miltus, kepimo miltelius). Kitus ingredientus – kiaušinius, bananus, persikus, aliejų ir medų išplakame iki vienalytės masės. Abiejų indų turinį supilame į vieną ir gerai išmaišome. Kepame 180 laipsnių temperatūroje 40 min. Iškepusį pyragą barstome žiedadulkėmis.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Įvairenybės

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...