captcha

Jūsų klausimas priimtas

Vilniuje vyksiantis „craft“ alaus festivalis: nuo agurkų skonio iki rūkyto alaus

Šių metų gruodžio 1–2 dienomis menų fabrike „Loftas“ įvyks didžiausias Lietuvoje craft alaus festivalis, kuriame dalyvaus net 35 alaus daryklos iš viso pasaulio. „Vilniaus alaus festivalis“, sutrumpintai VAF, truks dvi dienas ir lankytojus kvies susipažinti su craft daryklų aludariais iš JAV, Belgijos, Danijos, Ispanijos, Olandijos, Vokietijos ir, žinoma, Lietuvos. Ir tai dar ne viskas – festivalio erdvę „Lofte“ taip pat užpildys gyva muzika, vietoje ruošiamas ir prie alaus derinamas maistas, renginiai, diskusijos, paskaitos ir naujai užsimezgusios pažintys. 
Mattias Diesel/Unsplash.com nuotr.
Mattias Diesel/Unsplash.com nuotr.

Žada kokybišką renginį, kokio Lietuvoje dar nebuvo

Pasak organizatorių, ir anksčiau Lietuvoje būta bandymų organizuoti alaus festivalius, tačiau tokio pobūdžio ir tiek skirtingų alaus daryklų iš viso pasaulio sutraukiantis festivalis mūsų šalyje bus pirmasis. Šio festivalio idėja jau seniai sukosi organizatorių mintyse, tačiau jie tikina, kad prireikė laiko jai įgyvendinti.

„Daug keliaujame po užsienio šalis, lankomės jose rengiamuose alaus festivaliuose, pats teisėjauju įvairiuose alaus konkursuose, dėstau studentams Danijoje. Matydami, kas vyksta užsienyje, visuomet svajojome kokybišką alaus festivalį surengti ir Lietuvoje. Mūsų tikslas – pasidalinti turima patirtimi ir suorganizuoti aukščiausio lygio alaus renginį, kokio Lietuvoje dar nebuvo“, – sakė festivalio organizatorius Ričardas Barakūnas.

Pranešimo autorių nuotr.

Sieks parodyti, kad alus – kultūringas ir įdomus gėrimas

Craft alaus kultūra išdygo kaip priešprieša įprastam alaus skoniui – tai suklestėjęs maištininkų, taisyklių laužytojų, eksperimentatorių amatas. Čia siekiama mokytis ragauti – vertinti pojūčius ir elgtis su alumi kaip su 5 žvaigždučių restorano patiekalu.

Tad ir vienas iš festivalio tikslų – parodyti, kad alus yra kultūringas gėrimas. Organizatoriai sako, kad žmonių edukacija yra vienintelis kelias į suvokimą, kad alus nėra vien šviesus, 5 laipsnių  gėrimas,  o visų pirma tai – skirtingi skoniai.

„Nebesistebime matydami, kaip italai ar graikai prie pietų stalo ragauja vyną, o Lietuvoje kalbame tik apie draudimus. Visame pasaulyje vyksta mažų daryklų alaus festivaliai, kurie yra tapę alaus kultūros dalimi. Manome, kad tik lankymasis, matymas, žinojimas, informavimas gali kelti alaus kultūrą. Tikimės, kad prisidėsime prie tokio suvokimo formavimo“, – pasakoja alaus someljė ir vienas iš „Vilniaus alaus festivalio“ organizatorių Vidmantas Čičelis.

Adam Wilson/Unsplash.com nuotr.

Per dvi dienas – daugiau nei 200 alaus rūšių

Festivalio organizatoriai jau dabar kviečia ruošti skonių receptorius craft alaus estafetei – viso renginio metu bus galima paragauti daugiau nei 200 rūšių alaus.

„Per dvi festivalio dienas aludariai pristatys skirtingas alaus rūšis, todėl lankytojai turės galimybę  padegustuoti itin įvairaus alaus – nuo tradicinio vokiško kvietinio iki absoliučiai netikėtų eksperimentų. Mūsų organizuojamas renginys suburs tuos, kurie galės degustacinėse taurėse užuosti slyvas, pasifloras, vanilę, citrusus, riešutus ar net agurką. Norime parodyti, koks craft tipo alus yra  įvairus – rūgštus, saldus, sūrus, kartus ir net rūkytas. Kiekvieną dieną alaus rūšys skirsis, todėl per vieną dieną susipažinti su viso festivalio metu siūlomu asortimentu tikrai nepavyks“, – teigia V. Čičelis.

„Vilniaus alaus festivalis“ planuoja sutraukti apie 2000 alaus mėgėjų. Įsigiję vienos dienos bilietą, lankytojai gaus  specialiai renginiui pagamintą degustacinę VAF taurę ir turės galimybę nemokai degustuoti aludarių pristatomą asortimentą.

„Vilniaus alaus festivalyje“ dalyvaus 9 Lietuvos ir 26 užsienio craft alaus daryklos – iš viso 35 skirtingi bravorai iš viso pasaulio. Tarp jų – lietuviai „Genys“, „Vilkmergės“, „Sakiškių“, „Dundulis“, „Kuro Aparatūra“, „Black Light“, „Pilialaukis“, „Craft&Draft“, „Apynys“, svečiai iš JAV „Lagunitas“ ir „Bear Republic“, lenkijos craft pionieriai „Pinta“, ispanai „The Flying In“, rusai „Konix“, „Bakunin“ ir daugelis kitų.

„Tolimiausi svečiai atvyks iš JAV, daryklos „Bear Republic“ kelionė lėktuvu truks net 19 valandų. Kiekvienas lankytojas turės galimybę paragauti jų alaus, paklausyti įdomių istorijų ir pabendrauti su svečiais iš užsienio“, – pasakoja R. Barakūnas.

Luca Bravo/Unsplash.com nuotr.

Kvies bendrauti su aludariais ir klausytis gyvos muzikos

Festivalio organizatoriai žada, kad renginyje bus galima ne tik išragauti įvairaus alaus, bet ir pasiklausyti istorijų apie tai, kaip jis gimsta. Festivalis vyks 2 salėse, kuriose vyks alaus ir maisto degustacijos, paskaitos, istorijos, susitikimai.

„Latvių aludariai pasakos apie eksperimentus su senaisiais alaus receptais, estai – apie tai, kaip sukurti pakvaišusią alaus daryklą, olandai dalinsis patarimais, kaip atrasti savo alų, o lenkai klaus, ar jis dera su rokenrolu. Turėsime daugiau nei 20 skirtingų seminarų, per kuriuos bus galima pabendrauti su visais aludariais ir paklausyti tokių istorijų, kurių bare neišgirsi, o internete „neišgūglinsi“, - šypsosi V. Čičelis.

Jo teigimu, renginyje taip pat dalyvaus gausybė gatvės maisto atstovų – vadinamųjų „food truck‘ų“, kuriuos organizatoriai atsirinko itin atsakingai. Bus siekiama parodyti, kad alus gali derėti su skirtingais patiekalais ir griauti mitą, kad maistą galima derinti tik degustuojant vyną.

Nors festivalyje grosiančių atlikėjų ir grupių sąrašas kol kas nėra atskleidžiamas, organizatoriai tikina, kad čia lankytojus taip pat turės kuo nustebinti.

„Festivalio metu gros nemažai jaunų lietuviškų grupių, tad lankytojai galės atrasti ir muzikinės srities naujovių“, – sako V. Čičelis.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Įvairenybės

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...