captcha

Jūsų klausimas priimtas

„Kuršėnų“ vyniotinio – legendomis apipinto deserto – paslaptys

„Kuršėnų“ vyniotinis – visiems gerai žinomas skanėstas, yra vienas populiariausių konditerijos gaminių, tiek gaminamų namuose, tiek parduodamų parduotuvėse. Nepaisant to, kad Kuršėnai yra nedidelis miestelis, tačiau iš čia yra kilęs šimtmečius naudojamas klasikinis „Kuršėnų“ vyniotinio receptas, tapęs miestelio bendruomenės simboliu, teigiama pranešime spaudai.
K. Chase/unsplash.com nuotr.
K. Chase/unsplash.com nuotr.

Beveik dvidešimt metų su įvairiais konditerijos gaminiais dirbanti prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad ne visi konditerijos technologų sukurti receptai sužavi lietuvių gomurius ir širdis.

„Kuršėnų“ vyniotinį lietuviai žino ir mėgsta nuo seno. Tai – istorinis lietuvių saldumynas bei vienas iš nedaugelio, kurį pirkėjai renkasi nedvejodami. Konditeriams kartais tenka labai sudėtinga užduotis, nes reikia sugalvoti ne tik, kaip nustebinti pirkėją, bet kad ir produkto skonis patiktų“, – pasakoja N. Juchnevič.

Konditerė pastebi, kad tortus lietuviai dažniausiai renkasi svarbesnėms progoms, tačiau pyragus ir vyniotinius perka įprastomis dienomis. Pasak N. Juchnevič, pastaruosius gana lengva pasigaminti ir namuose.

„Pasigaminti namuose „Kuršėnų“ vyniotinį nėra sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Kiekviena šeimininkė turi savo gudrybių, padedančių išgauti geresnį patiekalo skonį, tačiau gaminant šį vyniotinį – svarbiausia mokėti tinkamai išplakti baltymus, neperkepti biskvito ir neišlydyti sviesto“, – pasakoja N. Juchnevič.

Ji sako, kad gaminant legendinį vyniotinį galima pasitelkti fantaziją ir, pavyzdžiui, vietoje paprastos varškės naudoti vanilinę arba desertinę. Pyrago įdarą savo nuožiūra galima pagardinti įvairiais džiovintais vaisias. „Svarbiausia kepant vyniotinį, nepalikti jo be priežiūros, nes jeigu perkepsite – bus itin sunku suvynioti be įtrūkimų“, – patarimais dalijasi N. Juchnevič ir atskleidžia klasikinio „Kuršėnų“ vyniotinio receptą.

Jums reikės:

Biskvito gamybai:

4 kiaušinių

4 v. š. cukraus

4 v. š. miltų

Įdarui:

180 g kambario temperatūros sviesto

180 g desertinės varškės

1/2 indelio saldinto kondensuoto pieno

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Kiaušinius plakite kartu su cukrumi tol, kol masė padvigubės bei taps itin šviesi ir puri. Tuomet sudėkite miltus ir išmaišykite. Viską gerai išplakite ir vėliau tolygiai paskirstysite paruoštoje skardoje.

Kepkite apie 10 minučių. Iškepę biskvitą iškart jį suvyniokite kepimo popieriumi, ant kurio buvo kepama, palikite atvėsti.

Kol vėsta – pagaminkite įdarą. Sviestą išsukite iki purumo, sudėkite varškę ir vėl gerai išplakite. Tuo pačiu metu po truputį pilkite kondensuotą pieną ir tolygiai maišykite. Išvyniokite atvėsusį biskvitą ir iš lėto atplėškite nuo kepimo popieriaus. Ištiesinkite jį ir ant viršaus tepkite varškės įdarą. Tuomet neskubėdami ir per daug nespausdami, suvyniokite biskvitą, išteptą varške ir įdėkite į šaldytuvą porai valandų. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Įvairenybės

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...