captcha

Jūsų klausimas priimtas

Kokius patiekalus lietuvių virtuvė paveldėjo iš italų?

Italija – šalis, kuriai Lietuva turėtų būti dėkinga už baroką, renesansą, reformaciją ir daugelį kitų su Europos kultūra susijusių reiškinių, taip pat ir už tam tikrų maisto patiekalų paveldą.
Scanpix nuotr.
Scanpix nuotr.

„Netgi etnografinėje kultūroje, ypač Vilniaus regione, mes turime patiekalą „lazankas“. Arba turime tokį priežodį „trinti lazankas“. Akivaizdu, kad pats pavadinimas yra kilęs nuo itališkos lazanijos. Paskui greičiausiai yra supaprastėjęs keliaudamas į etnografinę kultūrą“, – pasakoja istorikas Rimvydas Laužikas.

Kita iš Italijos atkeliavusi patiekalų grupė – tortai.

„Šiais laikais, kai kalbame apie tortus, galvojame apie sluoksniuotą pyragą. Anų laikų tortai buvo iš vienos ar kitos rūšies tešlos gaminamas dubuo. Į tą dubenį buvo dedamas įdaras, uždedamas dangtis ir kepama krosnyje“, – pasakoja istorikas.

Kaip atrodė pirmosios lazanijos ir pyragai, žiūrėkite laidos „Lietuvos kolumbai“ reportaže.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Įvairenybės

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...