captcha

Jūsų klausimas priimtas

Brangiausios pasaulyje bulvės – net iki 500 eurų už kilogramą

Pačias brangiausias pasaulyje bulves augina prancūzai, gyvenantys Nuarmutjė saloje. ‘La Bonnotte’ bulvytės tokios gležnos, kad jos sodinamos ir nukasamos tik rankomis. Šie sūriu jūros vandeniu laistomi ir jūrų dumbliais tręšiami šakniavaisiai būna neįprastai saldaus skonio ir gali kainuoti iki 500 eurų už kilogramą.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.

‘Bonnotte’ veislės bulvių auginimo būdas išskirtinis.

„Jos labai lengvai pažeidžiamos, todėl jas reikia nukasti rankomis. Odelė daug plonesnė nei įprastų bulvių. Net ir prinokusios bulvės šakniavaisiai tvirtai laikosi prie šaknų“, – apie šios veislės bulvių auginimo ypatumus pasakoja bulvių augintojas Laurent`as Tessier.

L. Tessier su sūnumis rūpinasi, kad bulves nukastų nepažeistas, kitaip jos pradės pūti. Rankų darbas ir yra svarbiausia priežastis, kodėl ‘Bonnotte’ bulvės tokios brangios. Kita priežastis – vienas augalas užaugina ne daugiau kaip 200 gramų šakniavaisių.

„Pasodinus bulvės auginamos maždaug 90 dienų. Tada jos būna geriausios kokybės ir pačios skaniausios“, – sako L. Tessier.

‘Bonnotte’ bulves sunku ilgiau išlaikyti – tai dar viena priežastis, kodėl jos tokios brangios. Nuarmontjė saloje – idealios gamtinės sąlygos šioms bulvėms auginti. Sūrus jūros oras nugina kenkėjus ir apsaugo nuo ligų. Kad ‘Bonnotte’ bulvės būtų ypatingo, tik joms būdingo skonio, kiekvieną rudenį ūkininkai laukus tręšia jūros dumbliais, sumaišytais su jūros vandeniu. Dumbliams pūvant išsiskiria jodas, kuris šakniavaisiams suteikia saldumo.

Visi salos ūkininkai per metus užaugina tik apie 100 tonų ‘Bonnotte’ bulvių. Didžiąją dalį parduoda, šiek tiek pasilieka ir sau – kaip atlygį už įdėtą triūsą.

Kartą metuose Nuarmontjė bulvių laukus užplūsta žmonių minios. Žmonės čia važiuoja iš visos Prancūzijos. Jie nori paragauti naujojo ‘Bonnotte’ bulvių derliaus ir bent šiek tiek bulvių parsivežti namo.

Už prisikastą kilogramą bulvių žmonės moka po keturis eurus, Paryžiaus gurmanų parduotuvėlėse jos parduodamos ir po 500 eurų už kilogramą.

Kasmetėje Nuarmontjė salos bulvių šventėje ‘Bonnotte’ bulvės patiekiamos su keptomis sardinėmis. Prie L. Tessier kiosko būna daugybė norinčiųjų.

„Labai didžiuojuosi. Džiugu, kad tiek žmonių čia atvažiavo tik dėl mūsų bulvių“, – džiaugiasi bulvių augintojas.

‘Bonnotte’ bulvės naudojamos net „aukštojoje virtuvėje“. Virtuvės šefas Patrice`as Millaseau šiemet pirmą kartą gamins iš naujojo derliaus bulvių.

„‘Bonnotte’ bulvių galima gauti tik labai trumpą laiką, jų sezono metu. Dabar kaip tik toks metas. Jos retos, puikios ir brangios. Todėl jos tokios ypatingos“, – tikina virtuvės šefas.

Patiekalas, kurį paruoš Patrice`as, bus taip pat ypatingas. Iš šių brangių bulvių jis pagamins desertą.

LRT stop kadras

„Skirtingai nei įprastų bulvių, ‘Bonnotte’ paviršius labai glotnus. Net garsiausius prancūzų virėjus stebina jų tekstūra. Virtos bulvės būna labai trapios – tiesiog idealiai tinka lengvam pyragui. Nesu ragavęs nei tokio skonio, nei esu matęs tokios tekstūros“, – sako virtuvės šefas.

‘Bonnotte’ bulvės pernelyg ypatingos, kad būtų valgomos kaip garnyras. Šį bulvinių pyragaičių receptą sugalvojo vienas garsiausių Prancūzijos virtuvės šefų. Saldžią bulvių tešlą Patrice`as išdėlioja į keksiukų formeles, pašauna į orkaitę ir visai netrukus ant stalo jau garuoja bulvių pyragaičiai. Prancūziškas delikatesas iš brangiausių pasaulyje bulvių.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Įvairenybės

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...