captcha

Jūsų klausimas priimtas

Tūkstantmetės sirų tradicijos pritampa ir svetur: parodė, kaip gaminti muilą

Hassanas Harastanis, pabėgėlis iš Sirijos, drauge su tautiečiu gamina daugiau kaip tris tūkstančius metų puoselėjamą tradicinį Alepo muilą. Kaip bebūtų, šį muilą gamina ne Sirijoje, o savo naujuose namuose Prancūzijoje. 
LRT stop kadras
LRT stop kadras

Pagrindinis tradicinio muilo iš Alepo ingredientas – lauro lapai. Šį muilą gaminantis pabėgėlis H. Harastanis Prancūzijoje gyvena nuo 2014-ųjų. H. Harastanis iš Sirijos pasitraukė 2012 metais, tačiau prieš įsikurdamas Prancūzijoje dvejus metus praleido Libane. Šis vyras yra mokslininkas, 35 metus jis gamina muilą pagal seną šeimos receptą.

„Alepo muilas arba, kaip mes vadiname, laurų muilas, yra dalis Alepo miesto paveldo. Alepe šis muilas pradėtas gaminti prieš beveik tris tūkstančius metų. Šio muilo receptas per visą šį laiką praktiškai nepasikeitė, pakito tik technika, kuria muilas gaminamas. Pagrindiniai ingredientai: alyvuogių aliejus, laurų aliejus, natrio hidroksidas ir vanduo“, – pasakoja muilo gamintojas H. Harastanis.

Jis savo įkurtoje muilo laboratorijoje praleidžia didžiąją dalį laiko, o muilą gamina iš natūralių produktų, nenaudodamas konservantų ar dažų.

Alepo muilo gamybos procesas reikalauja daug kruopštaus darbo: viskas prasideda nuo tris dienas trunkančio maišymo, jis reikalingas tam, kad pavyktų sėkmingai pašalinti rūgštį. Vėliau muilas 12 valandų džiovinamas, pjaustomas, štampuojamas ir paliekamas džiūti šešiems mėnesiams.

Daugiau apie šio muilo gamybą – reportaže.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Įvairenybės

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...