captcha

Jūsų klausimas priimtas

Šveicarai vilioja gardžiais naminiais mėsos kukuliais

„Swiss Tavolata“, arba „Šveicarų stalo“, programa suvienijo net 40 ūkininkų, kurie savo namuose svečius vaišina regioninės virtuvės patiekalais. Galvijų fermos savininkė Melanie Ramser mums atskleidžia tradicinio šveicarų patiekalo „haktečlio“ receptą.
Asociatyvi iliustracija, AFP/Scanpix nuotr.
Asociatyvi iliustracija, AFP/Scanpix nuotr.

Kaimiečių gyvenimas labai skiriasi nuo miesto žmonių. Čia žmonės artimai susiję su savo gyvuliais ir gamta. Jie valgo daugiausia tai, ką patys užsiaugina. Dabar Šveicarijoje populiarėja kaimo turizmas.

„Noriu, kad žmonės susipažintų su kaimo gyvenimu, kad pamatytų, kaip auga daržovės, iš kur atsiranda mėsa“, – pasakoja ūkininkė M. Ramser.

Ramser šeima augina 30 karvių. Galvijai auginami kuo natūralesnėje aplinkoje, todėl jų mėsa ypatinga.

„Gyvuliai visą dieną ėda šviežią žolę. Dabar jie aptvare, bet jie gali laisvai vaikščioti ir pamažu augti, todėl jų mėsa ypač kokybiška“, – tikina M. Ramser.

Iš pačios užaugintų galvijų mėsos Melanie gamina tradicinius „haktečlius“ (Hacktätschli) – mėsos kukulius su žolelių padažu.

Garnyrą paruošia iš cukinijų, runkelių ir bulvių – viskas pačios užauginta.

„Mėsos kukuliai – tradicinis šveicarų patiekalas. Labai paprastas receptas. Juos mėgsta ir vaikai, ir suaugę, – sako ūkininkė. – Visa paslaptis ta, kad mėsą reikia gerai išminkyti. Jeigu mėsa tikrai kokybiška, nereikia dėti nei miltų, nei duonos trupinių. Šviežios žolelės mėsos kukuliams suteiks ypatingą skonį.“

Iš faršo suformuojami nedideli rutuliukai, ant vidutinio stiprumo ugnies jie apskrudinami iš visų pusių.

Kitoje keptuvėje sumaišomas raudonėlių pesto padažas, salierų pasta, įpilama baltojo vyno ir šiek tiek patroškinama. Dedama česnako ir suberiami mėsos kukuliai.

„Būtina supilti ir riebalus, nes būtent jie persigeria visais kvapais“, – patarimu dalijasi M. Ramser.

Jeigu padažas atrodo per tirštas, įpilkite šlakelį vandens ar pieno. Kol mėsos kukuliai troškinasi, paruoškite garnyrą.

Keptuvėje, kur kepė mėsos kukuliai, apkepkite bulves. Runkelį supjaustykite nedideliais gabaliukais, pagardinkite druska ir patroškinkite. Plonais griežinėliais supjaustytą cukiniją apkepkite. Po pusvalandžio mėsos kukuliai jau paruošti. Galima dar paskaninti pipirais pagal skonį. Šį patiekalą paruošite per gerą valandą.

Laidos „Euromaxx“ reportažas nukels jus į 1782 m. statytą klėtį, kurioje M. Ramser gamina ir patiekia „haktečlius“.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Įvairenybės

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...